image

Batman yöresinin en kaliteli ballarının üretildiği Sason çevresinde bu sene mevsimsel etkilerden dolayı bal üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını ifade eden çiftçi Mehmet Sıddık Başak, “Arıların polen topladığı dönemde yaşanan rüzgâr ve yağmur hadiseleri sebebiyle bitkilerdeki polen ve nektarlar ortadan kayboldu. Bu sebeple arılar bal yapabilmek için gerekli maddeyi bulamadıkları gibi bu durum yüz binlerce arının ölmesine de sebep oldu.” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLERİN KOVANLARI BOŞ KALDI

Mevsimsel etkilerden dolayı bal üretimi ile uğraşan çiftçilerin zarar ettiğini ifade eden Başak. “Çiftçilerin kovanları boş kaldı. Arıları öldü. Bölgede arıcılıkla uğraşan birçok çiftçi büyük zarar gördü. Üretimi düşen balın fiyatı da aşırı yükseldi. Geçen yıl 400-500 lira civarında satılan Sason balının bu sene kilosu 1000 lirayı geçti.” ifadelerini kullandı.

DOĞU ANADOLU BALININ FİYAT DAHA UYGUN

Ağrı, Van, Muş bölgelerinde üretimini yaptıkları balın fiyatının daha uygun olduğunu ifade eden Başak, “Doğu Anadolu Bölgesi'nde bal üretimi ve verimi diğer bölgelerden daha yüksektir. Doğu Anadolu balı ile Sason balı arasında tat ve koku yoğunluğunda belirgin bir fark vardır. Her iki bölgede ürettiğimiz bal, katkısız ve doğal ortamda üretildiği halde Sason balı daha kuru bir havada üretildiği için kıvamı da kokusu da Doğu Anadolu balından daha belirgindir. Doğu Anadolu'da bir kovandan 20 kilo bal elde edilirken Sason taraflarında bir kovandan en fazla 7-8 kilo bal elde edilebildi. Kimi yerlerde ise arı ölümleri sebebiyle hiç verim alınamadı. Doğu Anadolu'da bal üretim rekoltesinin yüksek olması fiyatının da daha uygun olmasını sağladı. Patnos'ta ürettiğimiz balın kilosunu 500 liradan satıyoruz.” şeklinde konuştu.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *