image

Batman Belediyesi tarafından Çamlıtepe Mahallesinde 7 dönümlük bir alan üzerine yapılması planlanan “Engelsiz Yaşam Merkezi” projesinin lansman programı düzenlendi.

Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Belediyesi tarafından Çamlıtepe Mahallesinde 7 dönümlük bir alan üzerine yapılması planlanan Engelsiz Yaşam Merkezi projesinin lansman programına katıldı.

Otizm Spektrum Bozukluğu Derneği Başkanı Fikret Gayretli’nin selamlama konuşmasının ardından bir konuşma yapan Vali Canalp, proje hakkında açıklamalarda bulundu.

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada Vali Canalp, “burada 7 dönüm arazi üzerinde 3 blok halinde toplam 4 bin 200 m2 bir alan üzerinde; 11 bireysel odası.  5 grup odası, 6 atölyesi, 1 yarı olimpik yüzme havuzu, fizyoterapi, ergonomi, uzay terapi, duyu belirleme, su terapisi çok amaçlı salon ve oyun salonları bünyesinde barındıracak olan bu merkezimiz faaliyete geçtiği zaman 7 ayrı engel branşında, bu engel branşları: görme engelliler, işitme engelliler, konuşma engelliler, bedensel engelliler, zihinsel engelliler, özel öğrenme güçlüğü çekenler ve gelişim bozukluğu yaşayan bütün 7 ayrı engelli branşındaki vatandaşlarımıza hizmet verecek.” dedi.

Vali Canalp açıklamanın devamında, “devlet olarak engellilerimize yönelik bu ve benzeri faaliyetleri sürekli yapıyoruz ama burada yapacağımız bu proje Batman’da yapılmış olan projelerin tacı olacak. Belki de en büyüğü ve en kapsamlısı olacak. Bu projenin de en güzel tarafı sadece belli sayıdaki engelli vatandaşımıza engelli insanımıza değil, dönüşüm halinde buraya ihtiyaç duyan 7 engelli branşındaki bütün vatandaşlarımıza sürekli olarak hizmet vermiş olacak.” dedi.

İlimiz merkez ve ilçeler dahil olmak üzere ve evde bakım ve engelli aylığı alanlarla ilgili kısa bir bilgi vermek isterim diyen Vali Canalp, “sadece 11 aylık süre içinde kasım sonu itibariyle 19 bin 522 ailemize vermiş olduğumuz maddi maaş olaraktan karşılığı 1 milyar 556 milyon liradır. Dolayısıyla da devlet olarak engellilerimize yönelik sadece bu rakam bile engelli vatandaşlarımıza tek başına nasıl bir yaklaşım içinde olduğumuzu göstermeye yetecektir. Batman’da bunların dışında Batman belediyesi olarak 3 ayrı engelli spor kulübümüz var ve her birini de belediye olarak destekliyoruz. Gerekli her şeyi kendilerine veriyoruz. Batman’da devlete ait 7 özel eğitim uygulama okulumuz var, burada, 448 öğrencimiz eğitim görüyor.  Özel sektör tarafında işletilen 51 özel rehabilitasyon merkezlerimizde toplam 5 bin 474 öğrencimiz hizmet almaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

“Engelli İstihdamında Batman Türkiye’nin Birincisi”

Yürütülen çalışmalar neticesinde engelli istihdamında Batman’ın Türkiye’de birinci olduğunu ifade eden Vali Canalp, “engellilerin hem devlette istihdamı söz konusu hem de belli kişiden daha fazla insan çalıştıran şirketler belli oranda engelli de çalıştırma zorunluluğu var. Batman’da biz bir çalışma yaptık. Özel sektörde de bu şekilde kişilerin istihdam yükümlülüğü olup da istihdam etmemiş olan şirketleri teker teker ziyaret ettik. Bu ziyaretleri yapmadan önce Batman Türkiye’de 81 vilayetin içerisinde 70. sıradaydı. Ama iki aylık çalışma sonrasında şu anda engelli istihdamında Batman Türkiye’nin birincisi oldu. Bu da şunu gösteriyor; yani bir şeyi sahiplendiğiniz zaman engelli istihdamı da söz konusu dahil olmak üzere her konudan sonuç almak mümkün oluyor. Sizi iki aylık bir sürede de çok kolay 70. sıradan 1. sıraya getirebiliyor.” dedi.

Projenin ilk aşamasında emeği olan ve aynı zamanda engelli birey babası olan TPAO Müdür Yardımcısı Adnan Yörük’e teşekkür eden Vali Canalp, “Adnan Bey ile beraber çalıştık. Projenin ilk taslağını kendisi hazırlamıştı. Kendisinin de çok emeğini gördük. Adnan Beyin bizim açımızdan çok özelliği var. Adnan Bey bir engelli babasıdır. Bir engelli bireye babalık yapan bir insandır. Dolayısıyla da deseniz ki bu projeyi de en önemli kılan nedenlerden biri hangisidir, budur deriz. Bu projeyi hazırlayan buna ön ayak olmuş kişi, bir engelli bireyin babası olarak bugün aramızda bulunuyor. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şu anda bu proje askıdadır diyen Vali Canalp, “aralık ayı içerisinde bu proje ihale edilecek. Önümüzdeki bir iki ay içerisinde burada beraberce temelini atmayı göreceğiz inşallah.

Bittiği zamanda 7 engelli branşta bütün vatandaşlarımızın burada kendilerinin eğitim alabildikleri sosyal ortam olarak da faydalanabildiklerini gördüğümüz zaman hepimiz gerçekten de çok mutlu olacağız. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu. MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *