image

Turizm sektöründe teknoloji kullanımı adlı konferansı gerçekleştirmek üzere Cemal Kızıltan, Gastronomi Turizmi konferansını gerçekleştirmek üzere de Cem Polatoğlu Batman üniversitesine konuk oldu.

Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen konferanslara Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, festival kapsamında Batman’a gelen ünlü aşçılar, konuyla ilgili gastronomi, turizm ve rehberlik öğrencileri ile üniversitenin diğer öğrencileri katıldı.

Programların açılış konuşmalarını yapan Rektör Demir, bu topraklarda harmanlanmış kültürlerin, hala güçlü bir şekilde yaşamakta olan yemek kültürünün tanınması ve tanıtılması alanında Batman’ın önemli bir festivale ev sahipliği yaptığını belirtti.

Rektör Demir açılış konuşmasında yaptığı açıklamada, “turizm ve gastronomi birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Gezeceğimiz yerlerdeki yemeklerin lezzetli olması bizleri cezbedecek bir etkendir.” ifadelerini kullandı.

Turizm Sektöründe Teknoloji kullanımı adlı konferansı gerçekleştiren Cemal Kızıltan, “Dünya değişiyor, teknoloji akıl almaz noktalarda ilerliyor ve biz yakalamaya çalışıyoruz. Artık yakalamaya çalışmayı bırakıp onunla birlikte koşmayı öğrenmeliyiz.” dedi.

Teknolojiyi dört adımda ele alan Kızıltan; “Önce teknolojiyi anlamamız, sonra doğru teknolojiyi doğru alanda kullanmamız gerekiyor. Gelişim ve ilerleme hiç bitmeyecek bu yüzden kullandığımız teknolojiyi gelişen ve değişen durumlara uyarlayabilmeyi, en sonunda da sürdürülebilir kılmayı başarabilirsek yıkılmaz olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Teknolojiyi, gastronomiden, turizmden ayrı düşünemediğini belirten Kızıltan teknolojinin aslında her alanda olduğunu, robot kullanımı ve yapay zekanın hayatın her noktasında insanı etkileyeceğine değindi.

Gastronomi Turizmi adlı konferansı gerçekleştiren Cem Polatoğlu, öğrencilere ne kadar önemli bir sektörün içinde olduklarını anlatmak için verdiği örnekte, “Ülkemizde teknolojiye dair, otomotiv sektörüne dair birçok ürün üretiyoruz. Bu çok güzel bir olay fakat ürettiğimiz ürünlerin bazı parçalarını ithal ediyoruz ve bu da kar payımızı etkiliyor. Oysaki turizm ve gastronomi sektöründe bu iş böyle yürümüyor. Ülkemizin ören yerleri yüzde yüz bizim, gastronomide kullandığımız ürünler zaten ülkemizde yetişiyor. Bu değerlerimizi gösterebildiğimizde yerli ya da yabancı turistin bıraktığı para yüzde yüz bizim. Daha güzel bir sektör var mı ülkemize bu kadar net bir kar bırakabilecek? Bugün Bodrum’da bir lahmacunun bin lira olmasından şikayet ediyorlar. Ülkemize gelen turist bu yemeğe bu parayı mutlu bir şekilde ödüyorsa ne mutlu bize. Çünkü parasını ülkemize bırakmazsa başka bir ülkede harcayacak. Neden ülkemize gelir sağlamalarından rahatsız olalım. Bizim işimiz ona bu parayı mutlu bir şekilde harcatmak.” ifadelerine yer verdi.

Rektör Demir’in konuklara hediyelerini takdim ettikten sonra program sona erdi.

(ÜNİVERSİTE - BASIN)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *