image

TPAO Kristal Park tesislerinde düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş, Beşiri Kaymakamı Muhammed Yılmaz, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vecdin Nasıroğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Oda başkanları ile çok sayıda sanayici katıldı. 

Vali Ekrem Canalp’in açılış konuşmasıyla başlayan programda; OSB Müdürü Zeynep Akbel’in bilgilendirme sunumunun ardından, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer ilimizde yapılması planlanan lojistik Kent ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında, Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş, ise yapılması planlanan OSB’ler ile ilgi yürütülen çalışmalar hakkında katılımcılara sunum yaptı.  

 “İL GELİŞİM PLANI, BATMAN'IN GELECEK 50 YILINI BİR PERSPEKTİF İÇERİSİNDE ELE ALAN BİR PLANDIR”

Bir selamlama konuşması yapan Vali, Batman’ın iş dünyasını, sanayi ve ticaret dünyasını en geniş katılımla bir araya getiren bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan onuru duyduğunu ifade ederek, “Bir buçuk yıl oldu. Batman'a ilk göreve geldiğim zaman, tespit ettiğim en büyük ihtiyaçlardan bir tanesi istihdamdı, ekonomiydi. Bugün de yapmış olduğum tespit yerli yerinde durmaktadır. Batman’ın en önemli ihtiyacı nedir derseniz, ekonomidir ve her şey Batman’ın üretken bir ekonomiye dönüştürme özelliğidir. Batman için bir il gelişim planı yaptık yani Batman'ın gelecek 50 yılını bir perspektif içerisinde ele alan bir plandır bu. Deseniz ki, ana omurgası nedir? Ana omurgası Batman’ı sosyal devlet ekonomisinden üretken ekonomiye geçiştir” dedi. 

Vali Canalp, “Yani biz her ay Batman için yaklaşık 200 milyon lira üzerinde bir sosyal yardım, sosyal devlet ekonomisi uyguluyoruz. Bu şekildeki para piyasaya vatandaşların üzerinden giriyor ve bu para Batman ekonomisini bir şekilde ayakta tutuyor. Ama bu taşıma sudur, taşıma suyla da değirmen uzun süre dönmez. Batmanımızın ihtiyacı olan şey gerçek ekonomidir, reel ekonomidir, üretken ekonomidir. Bunun olabilmesi için de Batman’ın olmazsa olmazı Batman’ın yeni endüstriyel alanlara ihtiyacı vardır. Bu kabilden yola çıkmak süreciyle belki de 81 vilayet içerisinde hiç kimsenin girişmeyeceği şekilde, belki hiç kimsenin cesaret edemeyeceği bir şekilde dedim ki; 5 yeni endüstriyel alanı Batman’da inşa edeceğiz. Gerçekten zor bir süreç tutturulması kolay bir şey de değildi ama bu zor hedefin, zor hayalin bugün içinde bulunduğumuz aşamaların neler olduğunu inşallah size somut örneklerimizle beraber anlatma imkânımız olacak.” İfadelerini kullandı.

5 yeni endüstriyel alanların 3’ünün Organize Sanayi Bölgesi olacağını belirten Vali Canalp, “ikisi de küçük sanayi sitesi adı küçük ama kendisi büyük olan sanayi siteler olacak. Eğer sırayla şöyle bir bakarsak bu 5 yeni endüstriyel alanlardan bir tanesi Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olacak. Neden Gıda İhtisas OSB? Çünkü bütün bölgeler Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Doğu Anadolu Bölgesinde hiç Gıda İhtisas OSB yok. Tarımsal ürünler üretiliyor, hayvancılık ürünleri, et ürünleri süt ürünlerini üretiliyor. Ancak bunlar nihai ürün haline, bir kısmı Çukurova Bölgesine gidiyor, bir kısmı Marmara Bölgesine gidiyor. Oralarda nihai ürün haline getiriliyor, paketleniyor. Paketlendikten sonra bizim marketlerindeki raflardaki yerini alıyor. Ve tabi kötü tarafı da var, kötü tarafı şu, siz bir liraya sattığınız ürünü dört liraya geri alıyorsunuz. Aradaki bütün katma değer de esas gelir getirici zenginlik ortaya koyan katma değer de üretim nerede yapılıyorsa, nihai ürünlerden bir yerde getiriyorsa oralara gidiyor. Biz inşallah Batman'da biraz sonra göreceksiniz. Oymataş köyünde Gıda İhtisas OSB’yi kurduğumuz zaman sadece Batman’ın değil, bütün bölgenin tarımsal ürünlerini, et ürünlerini, süt ürünlerinin bir şekilde nihai ürün haline getirildiği OSB’yi bu bölgede kurmuş olacağız. Dolayısıyla hem Batman’ın hem de bütün bölgenin refahı katma değeri Batman’a akacak. Batman bu hâliyle bölgenin merkez ili olacak. İkincisi de Samanyolu köyümüzde yapacağımız Tekstil Kent olacak. Burada bin yüz dönüm arazi üzerinde, evet bizim Ticaret Sanayi Odası Başkanımızın güzel bir ifadesi var. Burada paylaşmak isterim. Kendisi sık sık diyor ki ‘Tekstil Batman için bir sosyal sorumluluk projesidir.’ Gerçekten de doğrudur. Yani tekstil söz konusu olduğu zaman yüksek istihdam çok sayıda insan istihdam edildiği, resmi rakamlarla 8 bin kişinin istihdam olduğu bir sektör olması dolayısıyla gerçekten Batman için çok kıymetli ve çok değerlidir. Çok değerli ve çok sayıda firmamızın bu alana ilgisi var, bir şekilde orada kuracağımız Tekstil Kentte yaklaşık 10 bin kişi üzerindeki istihdam potansiyeli ile Batman’ın tekstille ilgili daha önceki zamanlarda başlamış olan bu çabasına, gayretine kurumsallaşmış organize bir katkı olarak ta devam edecek Sonraki Raman, orasını karma OSB olarak kuracağız. Değişik sektörlerden, kimlerden ne talep gelirse de o bölgemizden bunları karşılamaya imkân olacak. Bakın bu OSB’ler orta büyüklükteki alanlardır ama her birisinin ileride potansiyel olarak geliştirmesi, büyümesi mümkün olan OSB’lerdir. Yani yarın ihtiyaç olduğu zaman bu 5 endüstriyel alan kendi geliştirme alanları ile beraber daha da Batman’ın çok uzun on yıllar boyunca ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikteki yerler olacaktır” diye konuştu. 

 “LOJİSTİK KENT KURUYORUZ”

Vali Canalp, “Bugün burada Zeynep Hanım bize OSB’lerimizin güncel durumu ile iliği bilgi verecek, arkasında küçük sanayi siteleriyle ilgili, Vali Yardımcımız, aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcımız Alper bey bize kısa bir bilgilendirme yapacak.  Bakın, OSB’ler küçük sanayi siteleri değil, işçi bir şey daha yapacağız; Batman’ın gelecek vadeden gelecek ehemmiyetli vizyon projelerden bir tanesi olacak, O da lojistik kent.  Batman'ın da bölgenin de en önemli ihtiyaçlarından bir tanesidir. Lojistik kenti kurduğumuz zaman, bütün bölgenin lojistik merkezin de gene inşallah Batman’a taşımış olacağız. Merkez Batman olacak. Bunu nereden çıkarıyoruz; bizim sebze halimiz var, Yapanlardan Allah razı olsun, güzel bir girişim.  Batman’ın hali, sadece Batman’ın sebze-meyve ihtiyacını karşılamıyor. Coğrafi olarak bütün bölgenin sebze -meyve ihtiyacı Batman sebze halinden karşılanıyor. Bu düşünce, bir sabah  sebze haline yaptığım ziyaret esnasında oluştu. Çünkü oradan dışarıdan gelen insanları zorluğu zaman; kimisi, Midyat’tan geldim diyor, kimisi Tatvan’dan geldim, kimisi Muş’tan geldim, Silvan’dan, Bismil’den ve Siirt’ten geldim. Bu şunu gösteriyor; Batman coğrafi olarak zaten kendisi lojistik olarak merkezi konumunda bir yerdir. Bizim yapmamız gereken şey; eğer sebze-meyvede öyle bir üstünlüğümüz varsa, lojistik olarak her alanda vardır. Dolayısıyla her alandaki bu üstünlüğü hayata geçirebilmenin yolu ve yöntemi nedir? Lojistik kent yapmaktır.  Lojistik kenti yaptığınız zaman; sebze-meyvedeki avantajımız her alanda kullanmış olursunuz. Batman lojistik olarak da bu bölgenin coğrafi olarak bu avantajı kullanmak suretiyle inşallah merkezi haline gelecektir. Bununla ilgili bilgilendirmeyi de İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Abdulkadir Bey yapacak" dedi.

(VALİLİK - BASIN)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *