image

Alo Tevşo çarşısında her sene eylül aylarında tezgahtaki yerini alan yeşil zeytin, organik ve ev yapımı zeytin severleri bekliyor.

Yeşil zeytin satışını yaparak geçimini sağlayan Bilal Onuk, her sene Mardin’in Derik ilçesinden zeytin getirerek müşterilerin beğenisine sunduklarını söyledi.

Yeşil zeytinin kahvaltılıklar içerisinde yerinin farklı olduğunu belirten Onuk, genelde müşterilerin yeşil zeytin için kendilerini beklediğini belirtti.

“Kilosu 40 liradan başlıyor”

Derik’ten getirdikleri zeytinlerin boyut ve tat farklılığından dolayı fiyat farkının olduğunu ifade eden Onuk, “Küçük, orta ve büyük çeşitler olduğu gibi renk farklılıklarından dolayı fiyatları da değişiyor. En ucuz zeytin 40 lira, en pahalı olanlar ise 70 liradan alıcı buluyor. Vatandaşlar genelde boyut ve renkleri konusunda tercih yapıyorlar.” dedi.

“Şifa için kullananlarda var”

Bazı müşterilerin yeşil zeytini ilaç olaraktan kullandığını belirten Onuk, “Yeşil zeytini bazıları da ilaç niyetine alıyor. Yeşil zeytinin salamura edilmeden tadı acı oluyor. Birçok insan yeşil zeytinin acı tadının şeker hastalığına iyi geldiğini söylüyorlar. Yeşil zeytin katkısız ve organik olduğu için tercih edenlerinde sayısı çok fazla.” diye konuştu.

“Zeytinlerin salamura olması için kırdırıyoruz”

Yeşil zeytinde salamura için kırdırdıklarını aktaran Onuk, “Yeşil zeytinin salamura etmek için bizim yanımızda da kırdıran oluyor. Yeşil zeytinleri kırdırmalarının sebebi ise salamuranın hızını arttırmak. Yeşil zeytini kırdırmayıp evde çizdirenlerde oluyor. Bana göre en iyi olan yöntem çizik atmak. Vatandaşlar zeytini salamura yapmak için kaya tuzu da alıyor. Doğal yöntemler ile salamura ettiği zeytinin tadı da farklı oluyor.” dedi. VEYSİ GÜLTEKİN


TPAO 300 kişi alacak! İşte detaylar ve başvuru bilgileri

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *