image

2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Peki 2024'ün ilk yarısı için asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşçi sendikalarının talep ettiği rakam ne?

2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden etkilenen Türkiye'de çalışanların enflasyona ezdirilmemesi için 6 ayda bir zam yapılan asgari ücretin Ocak ayındaki zamlı hali merak konusu oldu. Asgari ücrete ilişkin tartışmalar kapsamında Ekonomist Muhammed Bayram'dan dikkat çeken tahmin geldi.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın memur maaşlarına Ocak ayında yüzde 50 zam yapılacağını dile getirmesinin ardından tüm gözler asgari ücrete çevrildi. Bayram ise asgari ücrete ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Yıl sonu itibarıyla yüzde 40-45 arası bir altı aylık enflasyon bekleniyor. Ben en az yüzde 40'lar seviyesinde artış olacağını, asgari ücretin net 15 bin liradan başlayacağını düşünüyorum."

İŞÇİ SENDİKALARININ TALEP ETTİĞİ RAKAM?

TÜRK-İŞ'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları olduğuna dikkati çeken Ekonomist Bayram, "Daha önce Çalışma Bakanı tarafından 'Asgari ücret ne olmalı?' anketi yapılmıştı. Bu dönemde de böyle bir anket yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Asgari ücretin 15 bin TL psikolojik sınırı aşacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayının ilk haftasında toplanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ay sonunda zam miktarını açıklaması bekleniyor. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *