image

Geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı’nda faizsiz evlilik kredisi ile ilgili olarak Aile ve Gençlik Bankası kurulacağı açıklanmıştı. Öte yandan verilecek kredi ile ilgili yasa teklifinin TBMM’ye sunulmak üzere hazırlandığı ifade ediliyor.

Seçim döneminin en dikkat çekici vaatleri arasında yer alan evlilik kredisi, binlerce gelin damat adayı tarafından bekleniyor. Devlet tarafından faizsiz olarak verilecek 150 bin TL, 2 yıl sonra ödenmeye başlanacak. Geçtiğimiz haftalarda yapılan Kabine Toplantısı’nda bu konuda çalışmak üzere Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulacağına değinilmişti. Söz konusu krediyle ilgili yasa teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Yeni evlenen çiftlere Aile ve Gençlik Bankası’ndan karşılanmak üzere faizsiz kredi imkânı sunacağız, bunu pilot proje olarak deprem bölgesinde uygulayacağız." demişti.

Aile ve Gençlik Bankası'yla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre AK Parti grubu, yasa teklifinin taslak metnini hazırladı. Yasa teklifinin önümüzdeki hafta TBMM gündemine taşınması ve ardından yasalaştırılması bekleniyor.

AİLE VE GENÇLİK BANKASI NASIL ÇALIŞACAK?

Edinilen bilgilere göre, yeni evlenecek gençlere 150 bin liralık kredi faizsiz olarak, ilk 2 yılda ödemesiz ve 5 yıl geri ödemeli olarak verilecek.

Aile ve Gençlik Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın temsilcilerinden bir komisyon oluşacak ve fon gibi çalışacak.

Fon, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında hizmet verecek. Aile ile ilgili kredileri Aile Bakanlığı, gençlere yönelik olanları ise Gençlik ve Spor Bakanlığı organize edecek.

Fonun ayrı bir binasının ya da personelinin olmayacağı düşünülüyor. Maden, doğalgaz ve petrol gelirlerindeki devlet payının bir bölümü bu fona aktarılacak. İhtiyaca göre aktarılan pay yükseltilebilecek.

HANGİ BÖLGELERE ÖNCELİK VERİLECEK?

Yasa çıktıktan sonra uygulama ilk olarak 6 Şubat Depremi’nin en fazla etkilediği Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya illeri ile yine yıkımın fazla olduğu diğer bazı illerin ilçelerden başlayacak.

Daha sonra kademeli olarak depremin etkilediği diğer iller ve Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. İlk etapta, 150 bin lira kredi verilecek. Bu miktarın her yıl enflasyon oranları gözetilerek arttırılması bekleniyor.

FAİZSİZ EVLİLİK KEDİSİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Konunun önümüzdeki hafta TBMM gündemine taşınması ve hızla yasalaştırılacağı konuşuluyor. Kanun teklifinin yasalaşmasının ardından başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması bekleniyor.

EVLİLİK KREDİSİ ŞARTLARI NELER, YAŞ SINIRI OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Eylül’de yaptığı konuşmada, Aile ve Gençlik Bankası projesi çalışmalarını tamamladıklarını ve yakın zamanda kanun teklifini meclise sunacaklarını açıklamıştı. Projenin detayları hakkında bilgi vermeyen Erdoğan, proje kapsamının şimdilik dar olacağını ve yalnızca pilot bölge olarak seçilen deprem bölgelerinde uygulanacağını ifade etmişti. Buna göre, Aile ve Gençlik Bankası gelirleri tesis edilene kadar yalnızca deprem bölgesindeki yeni evlenen çiftlere faizsiz kredi hizmeti verilecek. Kredinin diğer şartları henüz netlik kazanmadı. MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *