image

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 18-24 Eylül tarihlerinde kutlanılan Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Çiftçi’nin mesajında Ahilik ahlakı, kardeşlik ahlakı gibi yardımlaşarak ticaret yapılırsa toplumsal olarak sıkıntılardan kurtulacağını böylelikle zincirleme olarak ticaretin daha iyi olacağını şehrin ve memleketin de çok daha iyi noktalara geleceğinin vurgusu yapıldı.

Açıklamanın devamında Başkan Çiftçi, “Ahilik kültürü bizi biz yapan değerlerden birisidir. Ahilik, esnaf arasındaki dayanışmayı, esnafın gelişimini anlatan bir öğretidir. Şu an yaşadığımız sıkıntıların çoğunun temelinde belki de bu Ahilik kültür ve düsturundaki kurallara uymamak geliyor. Bu tamamen bir ahlak öğretisi. O yönüyle oradaki dürüstlük, paylaşma, hoşgörü, sevgi, işinde müşteriyi aldatmadan işini düzgün yapmak, zorda olana yardım etmektir. Esnaflarımız ve tüccarlara sesleniyorum gelin hepimiz işimize dört el ile sarılalım, yardımlaşarak mevcut sıkıntılardan kurtulalım böylelikle sıkıntıların hepsi bitmeyebilir ama inanıyorum ki bayağı azalacaktır” dedi.

İŞ YERLERİMİZİ ERKENDEN AÇALIM

Başkan Çiftçi, iş yerlerinin geç saatlerden açılmaması konusunda uyarıda bulunarak iş yerlerinin erken açılmasının bereketli olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, “İş yerlerimize iyi sahip çıkmamız gerekiyor. En önemlisi ilimizin en büyük sorunu olarak gördüğüm iş yerlerinin geç açılması konusudur. Sabahları iş yerlerimizi geç açmayı bırakalım ve erkenden iş yerlerimizi açalım. Erkenden iş yerimizi açsak iş olmaz diyenler çok fazladır ama yine de biz erkenden işimizin başında olalım ve günümüzü de bereketlendirelim. Müşterilerimize veli nimet olarak bakarak hizmet kalitemizi arttıralım ve bunun karşılığında ticaretimizin daha iyi noktalara geleceğini unutmayalım. Kurumsal olarak çalışmaya gayret edelim. Gelir ve giderlerimiz başta olmak üzere tüm işlerimizi kayıt altına alalım. Hayatımızdaki lüzumsuz harcamaları ve israfı çıkaralım, hiç kimse ile rekabet etmeyelim kendi ticaretimize bakalım, kimseyi rakip görmeyelim ve batırmaya kalkışmayalım. Ahiliğin en önemli kültürlerinden bazılarının bu saydığım vasıflar olduğunu unutmayalım. Kısacası biz esnafın üstüne düşen önemli görevlerin bunlar olduğunu hatırlatarak ahiliğin tekrardan önemine vurgu yapmak istedim. Bunun dışında hükümetten de beklentimiz girdi maliyetlerini düşürecek adımların atılmasının yanında elektrik, vergi, yakıt ve sigorta primleri vs. gereken kolaylıkları sağlamasıdır” şeklinde konuştu.

MÜLK SAHİPLERİ VE KİRACILAR ARASINDA DA AHİLİK KÜLTÜRÜ OLMALIDIR

Son zamanlarda sıkça şikâyet aldıkları konularından başında mülk sahipleri ve kiracı olan esnafların kira artış oranlarında yaşadıkları sıkıntılar olduklarını belirten Başkan Çiftçi, “Şu anda en önemli sorunların başında kiraların fahiş artış oranlarıdır. Bu konuda mülkiyet sahiplerinden de beklentimiz vardır. Ahilik haftası olması münasebetiyle dediğimiz gibi zor durumda olana yardım etme kültüründen yola çıkarak tüm toplumun selamete çıkması için dükkân ve ev kiralarını makul tutulması konusunda çağrıda bulunarak herkesi vicdanlı olmaya ve fırsatçılık yapmamaya davet ediyorum. Bunun için topyekûn ahilik ahlakıyla hareket etmemiz lazım ki toplum olarak istediğimiz huzura kavuşabilelim” ifadelerini kullandı.  EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *