image

Menenjit rahatsızlığını önleme amacıyla yapılan “meningokok aşısı,” aşının türüne göre belirli tarih aralıklarında yapılmalıdır. Belirli yaş aralıklarına göre değişiklik gösteren ve en az 3 ay arayla iki doz ya da tek doz olarak uygulanma seçeneği olan menenjit aşısı, deri kas içine enjekte edilmektedir.

Menenjit hastalığında kimler yüksek risk taşır?

Herkesin menenjit hastalığına yakalanma ihtimali vardır. Fakat 2 yaş altı bebekler bu hastalığa yakalandığında bu hastalık bebeklerde ağır seyreder. Bunun sebebi, pek fazla belirti göstermeyen üst solunum yollarındaki taşıyıcılıktır. Erken fark edilmeyen hastalık, bebeklik çağındaki çocuklarda ağır etkiler bırakır.

Menenjit hastalığı nasıl bulaşır?

Menenjit hastalığı, solunum yolu sekresyonları ve damlacık yoluyla insanlara bulaştığından, askeri kışla, okul, kreş gibi kalabalık yerlerde salgınlara yol açabilir.

Herhangi bir sebeple dalağı olmayan kişilerde, bağışıklığı düşük kişilerde ve AIDS gibi hastalığı olanlarda hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Son yıllarda özellikle Hacc dönemlerinde Suudi Arabistan’da salgınlar görüldüğü için, Hacca gideceklere önceden bu aşı yapılmaktadır.

Menenjit aşısı kaç dozda yapılır?

Menactra aşısı: 9-23 aylık çocuklara en az 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından 11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek bir doz şeklinde uygulanır.

Nimenrix aşısı: 12 aylıktan itibaren çocuklara, ergen ve yetişkinlere tek bir doz şeklinde uygulanır.

Her iki aşı da kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Kesinlikle damar içine, deri içine ya da deri altına enjekte edilmemelidir.

Menenjit aşısı, diğer aşılarla aynı zamanda ancak farklı anatomik bölgeden yapılabilir.

Menenjit aşısının yan etkileri var mı?

Menenjit aşısı ile gelişen ve istenmeyen reaksiyonlar hafiftir. Genellikle aşının uygulandığı yerde ağrı ve 1- 2 gün süren kızarıklık şeklinde yerel reaksiyonlar görülür. Hafif ateş en çok görülen yan etki olup aşı uygulanan çocukların % 2'sinden daha azında görülmüştür.

Menenjit aşısının uygulanmaması gereken durumlar

·         Menenjit aşısındaki etkin maddeye veya diğer maddelerden birine karşı bilinen alerji varsa,

·         Ateşli bir hastalık veya enfeksiyon rahatsızlığı varsa,

·         Guillian-barre sendromu teşhisi konmuşsa,

·         Herhangi bir beyin hastalığı teşhisi konmuşsa,

Aşıyı uygulatmaktan kaçının.

Menenjit aşısı kaç yaşına kadar korur?

Menenjit aşısının % 95-100 arası koruyuculuğu vardır. Aşılamanın tam doz şeklinde yapılmasını müteakip, kişi ömür boyu bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Bu sebeple bebeklik ve çocukluk döneminde tüm aşıların tamamlanması oldukça önemlidir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *