image

Gercüş ilçesine bağlı Ulaş köyünde son yıllarda yağışların azalması nedeniyle su ihtiyacının karşılandığı kaynak suyu özellikle yaz aylarında kuruma noktasına geliyordu.

Uzun yıllar vatandaşların ihtiyacını karşılamak amacıyla İl Özel İdaresi tarafından köyde yapılan su deposuna tankerlerle taşınan suyla sıkıntı giderilmeye çalışıldı.

Su sorununa kalıcı çözüm bulmak amacıyla devlet ve köylülerin imkanlarıyla bugüne kadar 17 defa sondaj araması yapılmasına rağmen köyde su bulunamadı.

Yaklaşık 3 ay önce köye dönüş yapan Şimşek ailesinin köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta satın aldıkları tarlada yapılan sondaj çalışmasında yıllardır aranan su bulunmuş oldu. Köyde yapılan 18. sondaj denemesinde 110 metre derinlikte bulunan su, köyde sevinç yarattı.

Şimşek ailesi, su kuyusunu köye hibe etti. Kuyudan sondajla çıkarılan su, Kaymakamlık ve İl Özel İdaresince yapılan 2 kilometrelik şebeke çalışmasıyla köyün içme suyu şebekesine bağlandı.

"Susuz köy" olarak anılıyorduk

Ulaş köyü Muhtarı Mehmet Nuri Güneş, yaptığı açıklamada köyde taşıma su ile ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve bu yüzden yıllardır büyük eziyetler çektiklerini söyledi.

Köylerinin eski yerleşim yeri olduğunu aktaran Güneş, geçmişte köydeki hane sayısının az olması ve kaynak suyunun bol olmasından dolayı su sıkıntısının yaşanmadığını ancak son yıllarda yağışların azalması nedeniyle su sıkıntısının baş gösterdiğini belirtti.

"İl Özel İdaresi tarafından su deposu yapılmıştı. Tankerlerle köyümüze su taşınıyordu. Bugüne kadar taşıma su ile idare ediyorduk. Her yıl köyün dört bir yanında sondaj çalışmaları yaptırıyorduk. Ancak su bulamıyorduk." diyen Güneş, köylerinde su bulunamadığı için yörede "susuz köy" olarak anılmaya başladıklarını aktardı.

“Bulduğumuz suyu köye hibe ettik"

Tarlasında su bulunan Mehmet Şimşek, suyu bulma ümidiyle hareket ettiklerini belirterek, "Hiçbir menfaat gözetmeden sadece köyümüz için tarlada sondaj çalışması yaptık ve suyu bulmak nasip oldu. Su kuyusunu köyümüze hibe ettik." ifadelerini kullandı. MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *