image

Kozluk (Hazo) ilçesine bağlı yaklaşık 140 hane ve826 nüfusa sahip Geçitaltı (Goğ) köyü sakinleri, yaklaşık 100 yılı aşkın birsüredir, durmadan akan kaynak suyuna karşılık her yıl ağustos ayında 'şükürkurbanı' kesiyor.


Köy halkı tarafından her yıl ağustos son perşembe günündedüzenlenen kurban kesimine çevre il, ilçe ve köylerinden gelenler de oluyor.

Bir bayram havasını andıran 'şükür kurbanı' etkinliği,ayrıca akrabaların ve ilçe halkının dostluk ve muhabbetlerinin pekiştiği birortam hazırlıyor. 

Bir asırdan fazla bir süredir sürdürdükleri gelenek hakkındaİLKHA'ya konuşan köy halkı, su nimetine karşı kurban keserek Allah'a olanşükürlerini eda ettiklerini belirtti.

Geçitaltı köyü muhtarı Mehmet Ön, her sene ağustos ayında'su şükrü' için kurbanlar kestiklerini söyledi.

 "Allah bize bu suyu verdiği için şükrediyoruz"

Su sayesinde her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarınıvurgulayan Ön, "Yıllardan beri atalarımızdan bu yana her sene ağustosayının son perşembe günü bir ziyaret yapılmaktadır. Bu ziyaretin amacı suiçindir. Allah'a şükretmek içindir. Allah bize bu suyu verdiği için biz de onaşükrediyoruz. Bu nedenle de her ev bir kurban kesiyor ve millete yediriyor.Diyarbakır'dan, Bismil'den, Batman'dan, Sason'dan, bölgeden bayağı milletgeliyor. Domatesimiz, fasulyemiz, yoncamız, hayvanlarımız hep bu sudanfaydalanıyor. Bu su içme suyumuzu karşılıyor. Şükürler olsun." dedi.

 "Herkese tavsiye ederim"

 İstanbul'dan her yıl Kozluk ilçesine geldiğini belirtenMehmet Aksoy, "İstanbul'da oturmaktayım. Şu suyun hürmetine her seneperşembe günü burada ziyaret var, kurbanlar kesiliyor. Bu su kaynak suyudur.Buz gibidir. Karpuzu koy anında çatlar. O derece güzel bir yer. Herkese tavsiyeederim. Her sene gelirim buraya." ifadelerini kullandı.

 Bursa'dan Kozluk ilçesine gelen bir diğer vatandaş HaliseGüler ise suyun çok güzel, şifalı olduğuna inandıklarını söyledi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *