image

Batman'da mısır hasadı başlamak üzere. Çiftçilerin beklentisini hayal kırıklığına çeviren TMO mısır fiyatlarını 6 lira olarak açıkladı. Açıklanan fiyatlara tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, toprağa dökülen alın terinin emeğinin karşılığının çiftçiye ulaşmadığını söyledi.

Doğan yaptığı açıklamada, “Mısır hasadı bir hafta, on gün içinde başlayacak. Çiftçiler bu yıl iyi bir rekolte bekledikleri için mutluydular. Fiyat beklentileri de yüksekti. Ancak beklenen olmadı.  Mısır alım fiyatları TMO tarafından açıklandı. Ancak 6 TL/kg olarak açıklanan dane mısır fiyatları çiftçinin beklentisinin çok altında kaldı. Çiftçinin beklentisinin en az 8-8,5TL/kg iken, 6TL/kg olarak açıklanan dane mısır fiyatı yetersizdir.” İfadelerini kullandı.

SADECE MALİYET 6 LİRAYI GEÇİYOR

Doğan açıklamasının devamında, “Dane mısır kg maliyeti 6 TL’yi geçmektedir, dolayısı ile açıklanan kg fiyatı çiftçiyi sevindirmemiştir. Yani bu kadar emek sarf eden, gece gündüz demeden çalışan çiftçi emeğinin karşılığını almadığını düşünüyor. Açıklanan dane mısır fiyatı tam olarak Türkçe ifadesi ile ifade edilmek istense cümle şu olur, büyük bir hayal kırıklığı bu fiyat, eğer yetkililer bütçede sıklaştırma politikasını yapacaksa lütfen çiftçinin payından yapmasın bunu” dedi.

TERİNİN EMEĞİNİN KARŞILIĞI ÇİFTÇİYE ULAŞMAMIŞTIR

Çiftçinin fiyatlara tepkili olduğunu vurgulayan Doğan, “Bir dekar (dönüm) mısırın maliyeti 8500 TL’ye tekabül ediyor. Ortalama ton başına ise 6000 TL. Bir dekardan ortalama 1400 kg mısır alınıyor. Yani çiftçinin alın teri alnında kurumuş, toprağa dökülen alın terinin emeğinin karşılığı çiftçiye ulaşmamıştır. Fiyatın 8500 TL olarak revize edilmesi gerekmektedir.” Diye konuştu. VEYSİ GÜLTEKİN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *