image

Süresiznafakanın oluşturduğu mağduriyetlerin artarak devam ettiğine işaret edenHukukçu Zaman, Medeni Kanun’daki bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunusavundu.

Bir günsüren evlilikte dahi erkeğin süresiz nafakaya mahkûm edildiğini, nafakayükümlüsü tarafın kusursuz olsa bile ödeme yapma zorunluluğunun bulunduğunuvurgulayan Zaman, bunun asla hakkaniyetle bağdaşmadığını ifade etti.

Süresiznafaka ibaresinin kaldırılmasının elzem olduğunu belirten Zaman, ivedilikleyeni bir düzenlemeye gidilmesi ve yeni düzenlemede ise evlilik süresinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kanunhakkaniyetle örtüşmüyor

Türkiye'dekiaile hukukunun en çok tartışılan ve kronikleşmiş problemi süresiz nafakadüzenlemesi olduğunun altını çizen Zaman, "Söz konusu düzenlemenindayanağı Türk Medeni Kanunu’nun 175'inci maddesindeki 'boşanmadan dolayıyoksulluğa düşecek eşin diğer eşten kusurunun daha az olması koşuluyla süresiznafaka isteyebilir ve nafaka verecek tarafın kusuru aranmaz' şeklindekidüzenlemesidir. Kanaatimizce söz konusu kanun hakkaniyetlebağdaşmamaktadır." dedi.

Kısa sürelievliliklerde dahi süresiz nafakaya hükmediliyor

Süresiznafaka düzenlemesinde evliliğin süresi ve mahiyetinin göz ardı edildiğinivurgulayan Zaman, şöyle devam etti:

"Öyleki bir gün süren evliliklerde dahi süresiz nafakaya hükmedilmektedir. Hatta budüzenlemede evlilik süresi içerisinde aynı evde bulunma zorunluluğu dahibulunmamaktadır. Ayrıca nafaka yükümlüsü tarafın kusursuz olsa bile ödeme yapmazorunluluğu bulunmaktadır. Yani kişi aynı evde kalmadığı ve hayatı boyunca hiçgörmeyeceği bir kişiye süresiz bir şekilde nafaka ödeme zorunda kalacaktır."

İsviçre'denaldığımız kanun dahi ülkemizdeki kanundan farklı

Bu nedenlesüresiz nafakanın hakkaniyetle bağdaşan hiçbir tarafının bulunmadığına dikkatçeken Zaman, "Bilindiği gibi Türkiye, Medeni Kanununu İsviçre'denalmıştır. Bu işleyişle İsviçre Medeni Kanununa bakacak olursak İsviçre'dekiyoksulluk nafakası düzenlemesi Türkiye'dekinden daha ayrı ve daha bağımsız birdüzenlemedir. İsviçre'deki Medeni Kanununda denilir ki, 18 aydan daha kısasüren evliliklerde yoksulluk nafakasına karar verilmeyecektir. Ayrıcaİsviçre'deki ve diğer birçok Avrupa ülkesindeki yasal düzenlemede evliliğin nekadar sürmüş olduğu, nafaka miktarı ve süresinin belirlenmesindeki temelölçüdür." diye konuştu.

Acilen yenidüzenleme yapılmalı

Söz konusudüzenlemenin binlerce insana ciddi mağduriyetler yaşattığını ifade eden HukukçuZaman, yetkililere şu çağrıyı yaptı:

"Budüzenleme mağduriyet yaşatmaya da devam etmektedir. Bu sebeple bu düzenlemeninbir an önce kaldırılarak, yapılacak yeni düzenlemede evlilik süresinin göz ardıedilmemesi kanaatindeyiz. Mağduriyetlerin giderilmesi için yeni bir düzenlemeyapılarak Türk Medeni Kanunundaki süresiz ibaresinin kaldırılması, bunun yerineevliliğin ne kadar sürdüğünün temel ölçüt olması gerektiği elzemdir veivedilikle yeni düzenlemenin yapılması gerekmektedir." (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *