image

25 sene önce askere sapa sağlam giden sıva ustası askerden sonra eski hayatına geri dönemedi. Hafıza kaybı yaşayan, başının arka tarafına hortum takılı olan ve sık sık nöbet geçiren Mehmet Emin Tarun, sağlık sorunlarından dolayı girdiği her işten çıkarılıyor. Askerde başına gelen durumdan dolayı mesleğini yapamadığını, bu yüzden maddi sıkıntılarla boğuştuğunu söyleyen Tarun, gazi unvanıyla emekli edilip kendisine maaş bağlanmasını istiyor.

19 Mayıs Mahallesinde oturan Mehmet Emin Tarun askerden önce babası ve amcası ile birlikte sıva işi ile geçimini sağlıyordu. Normal bir hayatı olan Tarun askerde ne yaşadıysa bir daha eski hayatına geri dönemedi. Hafıza kaybı yaşadığı için askerde başına nelerin geldiğini bilemediğini ama asker arkadaşı olduğunu söyleyen bazılarının kendisine komutanı tarafından dayak yediği için bu hale geldiğini söyleyen Tarun, tek isteğinin insanca yaşayıp geçimini sağlamak için kendisine yardım edilmesi olduğunu belirtti.

TARUN 5 ÇOCUK BABASI VE ŞU AN SAĞLIK DURUMUNDAN DOLAYI İŞSİZ

Başına ne geldiyse askerde geldiğini belirten Tarun, “Askere gittim. Söylediklerine göre askere sağlam gittim ama askerden sonra hafızamı kaybettim. Sapa sağlamdım. Sıva işi yapıyordum. İnşaatlarda çalışıyordum. Babam ve amcamla beraber yapıyordum. İlk okulu bitirdikten sonra sıva işine başladım. Ta ki askere kadar. Okul hayatımı hatırlamıyorum. Geçenlerde okul arkadaşım olduğunu söyleyen biri ile karşılaştım. Bana arkadaş olduğumuzu söyledi ama ben hatırlamıyorum.” şeklinde konuştu.

“GÖZÜMÜ AÇTIĞIMDA GÜLHANE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNDEYDİM”

Askerliğini yaparken gözünü hastanede açan Tarun, “1996’da askere gittim. Bir gün sokakta postacı ile karşılaştığımı ve bana Kütahya’da havacı olduğumu söyledi. Ben gözümü açtığımda Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma hastanesindeydim. Acemi birliğimi bitirdim, Antalya’ya gittim. Toplam 6 buçuk ay askerlik yaptım. Gözümü açtığımda Ankara Gülhane’de hastanedeydim.” dedi.

“ASKERLİKTE HAYATI KARARDI”

Askerden sonra sağlığına kavuşamayan Tarun, “Babam da anlatıyor. Sapa sağlam askere gitmişim. Acemi birliğini 3 ayda bitirdikten sonra izne ayrılmadan direk usta birliğine gitmişim. Antalya da görevimi yaparken 3 buçuk ayın sonunda sakatlanmışım. Askerlikten sonra bir daha sağlığıma kavuşamadım. Ankara’da doktor bana git Diyarbakır’da doktor yok mu? Buraya geliyorsun. Babam Diyarbakır’da ki doktora söyledi. Doktor ameliyat yapacağını söyledi. Kafamın içine şant takmak için İstanbul’dan istedi. Gelince ameliyata aldılar. Bir daha zaten askere almadılar. Bir süre sonra bir böbreğimi de kaybettim.” İfadelerini kullandı.

“GAZİSİN DİYORLAR, GAZİLİK MAAŞIM YOK”

İşsiz olduğu için geçim sıkıntısı çektiğini belirten Tarun, “Çalışmak istiyorum ama düşüp bayıldığım için çalışamıyorum. Bana diyorlar hafızan yok. Valiliğe gittim ilgilenmediler. Çok yere gittim ama benimle ilgilenmediler. Kurban Bayramı’nda ise beni aradılar, valiliğe gel dediler. Bana sen gazisin dediler. Gaziysem gazilik maaşım neden yok. Bayramın ikinci günü gittim. Babam da İstanbul’dan gelmişti. Birlikte gittik. Babam valilikte gazi ise neden gazilik maaşı yok dedi? Babama gidin askerlik şubesinden raporunu alın dediler. Ben kaç defa gittim bana vermediler. Dedi gidin vermezlerse beni arayın. Gittik belgelerimi vermediler. Komutan bir telefon açtı bütün belgelerimi verdiler.” diye konuştu.  

“BAYRAMDAN ÖNCE BANA GAZİ OLDUĞUMU SÖYLEDİLER”

Gazi olduğunu söylediklerini aktaran Tarun, “İlgili komutan bana bir defaya mahsus bunu iyi değerlendir dedi. Sağlık kurul heyetine gir. Eğer sana başına gelenler askerde geldi derlerse bütün haklarını alırsın dediler. Doktora gittim beni nörolojiye sevk ettiler. Nöroloji benimle ilgilenmedi beni beyin cerrahına sevk ettiler. Ben haklarımı istiyorum. Gazi isem Gazilik haklarımı istiyorum. 25 senedir bu haldeyim. Fıtık oldum, dikişlerim açıldı ve en önemlisi hafızamı kaybettim. Bu şartlarda çalışamam. Toplam beş çocuğum var. Biri evlendi. Diğer dördüne engelli maaşımla bakmaya çalışıyorum.” dedi.

UZUN BİR SÜRE YARIM İNSAN GİBİYDİ

48 senelik komşusu olan Şakir Kayık durumu ile ilgili, “Emin kardeşimle yaklaşık 1975’ten beri komşuyuz. Askerden önce baya sağlıklıydı. Güzel bir insandı. Askerden önce sıva işi yapıyordu babası ile birlikte. Benim evimin de sıva işini kendisi yaptı. 7- 8 aylık bir askerlik sürecinden sonra ne olduğunu bilmiyoruz. Bizi arayıp öldüğünü söylediler. Askerde bir darbe mi almış bilmiyoruz. Bir bilgi de vermediler zaten. GATA’da yatırdılar. Uzun bir süre yarım insan gibiydi.” Şeklinde konuştu.

“BİZDE GİTTİK MEZARINI KAZDIK”

Askerde yaşadığı durumdan sonra mezarını kazdıklarını söyleyen Kayık, “Şu an durumu da kötüleşiyor. Başında platin var. Bir böbreği de alınmış. Kaç defa fenalaştı ambulans gelip aldı. İlk olduğunda hastaneden bizi aradılar çocuk ölmüş dediler. Bizde gittik mezarını kazdık. Gece geç saatlerde tekrar aradılar kalbinin tekrar attığını söylediler. Askerden önce hiçbir sorunu yoktu. Dört dörtlük bir delikanlıydı.” İfadelerini kullandı.

“NE OLDUYSA ASKERDEN SONRA OLDU”

Askerden önce sıva ustası olarak çalıştığını söyleyen Kayık, “Emin burada doğdu. Ben ondan büyüğüm hatırlıyorum onu. Sağlıklı olmayan bir insan mala ile sıva işi yapamaz. Bir sorunu yoktu. Ne olduysa askerden sonra oldu. Babası ile beraber çalışıyordu. Acemi birliğinde de bir sıkıntı yoktu. Usta birliğine gittikten sonra olanlar oldu. Kafasına mı vurdular? Bir darbe mi aldı? Biz bilmiyoruz. Allah bilir. Çalışamıyor terleme, yorgunluk veya bir streste baygınlık geçiriyor. Sağlık sorunlarından dolayı kimse de işe almıyor. Tanıdıkları ne derse onunla avunuyor. Hafızası yok hiçbir şey bilmiyor.” EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *