image

Şemsi Tebrizi’ye ait bu sözde; dünya hayatında eğlenmenin, mutlu olmanın boş olduğunu; üzgün hüzünlü olanın dostunun Allah olduğunu ifade etmektedir.

"Gamzelendi gönül yine devası ah'tır. Gönlü mahzun olanın dostu Allah'tır." beyitleri, gönül endişeleri ve hüzünleri ifade etmek amaçlı bir niyettir. Bu beyitler, halk edebiyatında yer alan ve içsel duyguları ifade eden bir dizedir. Özlem, hüzün gibi insan hafızasını ve iç dünyasını anlatan ifadeler içerir.

“Gamzelendi gönül yine devası ah’tır. Gönlü mahzun olanın dostu Allah’tır.” sözlerinin kaynağı

Eğer siz ona (Resulüme) yardım etmezseniz, (hatırlayın o demleri ki) kâfirler onu (Mekkeden) çıkardıkları (hicretine sebep oldukları) zaman bizzat Allah ona yardım etmişti. (Yine de O, nusretini esirgemez. O demler öyle demlerdi ki Resûlüllâh ancak) ikinin ikincisinden ibâretti. (Hakdan başka mededkâr yoktu.) O zaman onlar (Sevr dağının tepesindeki) mağaradaydılar. Peygamber, o vakit arkadaşına (Ebû Bekir-is Sıddıyk’a): «Tasalanma. Allah, hiç şübhe yok, bizimle beraberdir» diyordu. Allah o (arkadaşı)nun üzerine (kalbine) sekînetini (kuvve-i ma'neviyyesini) indirmiş, onu (Habîbini) görmediğiniz (ma'nevî) ordularla te'yîd etmiş, kâfirlerin kelimesini (küfürlerini) alçaltmıştı. Allah’ın kelimesi (tevhîd kelimesi) ise, o çok yücedir. Allah mutlak galipdir, yegâne hüküm ve hikmet sahibidir. Tevbe Suresi – 40. Ayet

Şems-i Tebrizi’ye atfen söylenen; “gamzelendi gönül yine devası ah’tır, gönlü mahzun olanın dostu Allah’tır” sözünde geçen “gamzelendi” kelimesinin aslının “gamlandı” olması gerekir. Zira ‘gam’ başka, ‘gamze’ başka anlama gelir. Gam; üzüntü, keder, tasadır. Gamz kökü ise birinin arkasından kaş göz hareketi yapıp plan çevirmek, yapana da gammaz deniyor. Gamze bir başka ifadeyle, yanağın hafif çukurlaşması anlamına geliyor. “Gamzelenmek” diye bir şey olmaz. Ama gamlanmak, hüzünlenmek olabilir. Bu yüzden bu ifade, sosyal medyada dolaşan “gamzelendi gönül yine,” diye değil de “gamlandı gönül yine,” diye olması lazım.

Yukarıda söz konusu ayeti, Hz. Ebubekir (r.a) efendimiz mağarada gamlanması, “eyvah, şimdi bizi yakalayacaklar” diye ah etmesi, sevgili Peygamberimizin de gönülleri mahzun olanların dostu yüce Mevla’dır” diye arkadaşını teselli etmesi, daha da önemlisi yüce Allah’ın onları o mağarada düşmana karşı gizli ordularıyla destekleyip kalplerine huzur ve sükûnet vermesi noktasında bir daha etüt etmekte fayda var.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *