image

Genel olarak bir işe başlamadan önce İslam inancında Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla denilir. Bu davranışla çok sık karşılaşılır. Birçok kişi bu duanın anlamını ve faziletini merak ediyor. Bu yazımızda bu konuyu detaylıca okuyabilirsiniz.

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlarım anlamına gelen ifadeye kısaca besmele denir.

Besmele, “Bismillahirrahmanirrahim” diye okunur ve bu ifade aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’in bir ayetidir. Kuran-ı Kerim’de her surenin başında besmele kullanılmıştır. -Tevbe Suresi hariç- Bütün sureler besmele ile başlar. Besmelenin birçok fazileti bulunur.

 Besmele Ne Demek?

 Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah’ın adıyla” demektir. Bir işe başlarken Besmele çekmek kişide kulluk bilinci oluşturur.

Müslüman olan bir kulun besmele çekmesi, yaptığı işi sadece Allah rızası için yaptığını belirtmek içindir. Aynı zamanda besmele içerisinde Allah’ın 99 isminden iki tanesi olan Rahim ve Rahman isimlerini bulunur. Besmele çeken bir kişi Allah’ın sonsuz merhametini ve rahmetini bilen ve tüm hayatını buna göre şekillendiren biri olduğunu ilan etmiş olur.

Besmele Fazileti ve Türkçe Anlamı


 Bismillahirrahmanirrahim “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” anlamına gelir. Rahman esirgeyen anlamına gelen Allah’ın isimlerinden biridir. Rahim ise bağışlayan anlamına gelen Allah’ın isimlerinden biridir.

 Besmelenin birçok fazileti bulunuyor. Bir Hadiste belirtildiğine göre; “Kim kıyamet günü Allah’ın kendisini zebanilerden kurtarmasını istiyorsa, o kişi besmele çeksin.” Besmele kişinin Allah’ın Rahman ismi ile Rahim isminin anlamını bilerek ve inanarak besmele çekerse o kişi için Allah birçok kapıyı açabilir. Her gün Besmeleyi her başladığı işte okuyan kişinin işleri Allah’ın izni ile açılır.

Besmele hakkı ile söylendiği takdirde, Allah’ın söyleyen kişiye yardım etmesine, kıyamet gününde azabını hafifletmesine sebep olacak önemli bir vesile elde edilmiş olur. Allah’ı anmak, Allah’ı teşbih etmek demektir. Allah’ın en güzel anılacağı sözlerden biri besmeledir. Allah’ın iki isminin de içerisinde geçmesi nedeni ile oldukça önemli bir ayettir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *