image

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 3 Temmuz'da başlatılan yaz Kur'an kursları 11 Ağustos'ta sona erecek. Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Fatime Kartı, yaz Kur'an değerlendirmelerde bulundu ve ailelere önemli çağrılar yaptı.

Kartı, yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası bazı camilerin ağır hasarlı olduğu için hizmete kapalı olduğunu, yaz Kur'an kurslarına katılımın kursların bitimine bir hafta kalmasına rağmen geçen yılı geçtiğini aktardı. 

Kur'an kurslarına katılan çocukların verimli zaman geçirdiğini belirten Kartı, "Elhamdülillah Kur'an-ı Kerim'i çocuklarımıza, gençlerimize ve yaşlılarımıza ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığının en önemli hizmet alanlarından birisi de yaz Kur'an kurslarıdır. Bu kurslar diğer alanlardan farklı olarak Kur'an'ı çocuklarımıza ulaştırma imkânı tanıdığı için çok daha önemlidir. Zira kış boyunca okullarında eğitim alan çocuklarımız yazın bir tatil sürecine giriyor. Bu tatiller çocukların sokaklarda zaman geçirmesine sebep olurken Kur'an kursları evlatlarımızın en güzel şekilde zamanlarını değerlendirmelerini sağlıyor." diye konuştu.

"Peygamber Efendimizin, cami merkezli eğitim metodu vardı"  

Hazreti Peygamber'in zamanında camilerin eğitimin merkezinde olduğunu hatırlatan Kartı, "Peygamber Efendimiz, cami merkezli eğitim sunuyordu. Camiler hayatın merkezini oluşturuyordu.  Maalesef günümüzde camiler bu fonksiyonu yitirdi. Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın camiye gelmesi, camide zaman geçirmesi ve dini pratik olarak orada öğrenmeleri hususunda bir fırsat sunuyor. Bu yönde hem biz din görevlilerine hem de velilere çok büyük görev düşmektedir. Bu 2 aylık kısa süreyi iyi değerlendirmemiz gerekiyor." dedi.

“Din eğitimi hayatın ayrılmaz bir parçasıdır”

Çocukların dünyevi eğitimi açısından ailelerin gereken her şeyi yaptığını belirten Kartı, bunun yanında çocukların din eğitimini de önemsenmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle dedi: "Kış boyunca çocuklarımızı okula gönderiyor, ihtiyaçlarını karşılıyor ve hatta servis tahsis ediyoruz ama unutulmamalıdır ki eğitim, din ve dünya olarak ayırılmaması gereken konudur. Din eğitimi hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Nihayetinde bilgi olmadan dinimizi yaşamamız mümkün değildir. İşte yaz Kur'an kursları bunun için bulunmaz bir fırsattır."

"Çocuklarımıza manevi açıdan destek olmamız lazım"

Ailelere çocukların neler öğrendiğinin takibini yapması konusunda çağrıda bulunan Kartı, "Çocuklarımızı sadece Kur'an kurslarına göndermekle kalmamalı, takibini de yapmalıyız. Çocuklarımız Kur'an kurslarında neler öğreniyor? Ders veren hocaları ile tanışmamız, onlara destek vermemiz lazım. Küçük hediyeler vererek çocuklarımıza manevi açıdan destek olmamız lazım. Bu şekilde çocuklarımızın Kur'an kurslarına devamlılığını sağlayabiliriz. Kış boyunca belki hiç camilere gidemeyen bu çocuklarımız, yazın camilerde koşup oynayarak eğitim alıyor, namaz kılıyor ve cemaatin bir parçası olduğunu hissediyorlar. Bu yetişen nesil, bizim eksiklerimizi tamamlayacaktır inşallah." ifadelerini kullandı.  

“Ailelerden çok güzel tepkiler alıyoruz”

Yaz kurslarında çocukların öğrendikleri ile ilgili ailelerden güzel tepkiler aldıklarını belirten Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Fatime Kartı, "Ailelerden çok güzel tepkiler alıyoruz. Sofrada besmeleyi unuttuğumuz zaman çocuk bizi uyarıyor. Çocuklarımız ailede öğretici pozisyonuna geliyor ve aileler bunu gördükçe Kur'an kurslarının ne kadar faydalı olduğunun farkına varıyor. Hatta çocuğunun gittiği camiden memnun olduğu için taşınmak istemeyen aileler oluyor." şeklinde konuştu.

“Geçen yıldan daha fazla öğrenci sayısına ulaştık”

Yaşanılan 6 Şubat depremi sonrası bazı camilerin ağır hasarlı olduğu için kapalı olduğu halde geçen yıla göre yaz Kur'an kurslarında artış olduğunu belirten Kartı, "Artık az bir süremiz kaldı, bir haftamız kaldı Kur'an kurslarına güzel bir rağbet olduğunu söyleyebilirim. Geçen yıldan daha yüksek bir katılım sayısına ulaştık bu yıl. Geçen yıl 56 bin 823 öğrenci Kur'an eğitimi alırken bu yıl 58 bin 47 öğrenci Kur'an kurslarımıza katıldı. Bu gerçekten çok sevindirici bir şey. Bu rakam ölçüsünde aileye ulaştığımızın göstergesidir." ifadelerini kullandı.  

“Aldıkları eğitimin sürekli hale gelmesi için kış Kur’an kurslarına devam etmeliler”

Yaz Kur'an kurslarında çocukların öğrendiklerinin daha kalıcı olması için kışın da çocukların camiye gelmeleri konusunda çağrı yapan Kartı, "Bu noktada ailelere bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Kur'an kurslarımız bir hafta sonra tatile girecek, tatil olduktan sonrada çocuklarımızın aldığı eğitimi unutmaması için ailelere önemli bir görev düşüyor. Uzun vadeli kurslarımıza çocuklarını teşvik etsinler. Bu konuda kanuni bir engel yok. Çocuklar iki aylık eğitim sürecinden sonra kış boyunca camiye gelmezlerse öğrendiklerini unutuyorlar. Öğrendiklerini, unutmamaları için eğitimin sürekli olması gerekir. Kış döneminde bir saat olsa bile çocuklarımız Kur'an kurslarına devam etmeli. Bazen aileler okul başarısına engel olur diye bunu öteliyorlar. Halbuki ebedi hayatlarını ilgilendiren bu konu çok önemli." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *