image

Geçtiğimiz günlerde makarnalık buğday fiyatının düşük olmasıyla çiftçinin mağduriyet çektiğini, Hazine ve Maliye Bakanının açıklamasıyla makarnalık buğday fiyatının da 500 liralık bir artış gösterdiğini belirten Öter, bu hususta çiftçinin bu fiyattan memnun olduğunu kaydetti. 

Bu yıl buğday alanında yüksek ve verimli rekoltenin olduğuna dikkat çeken Öter, "Bu sene ülke genelinde ve bölgemizde buğdayda rekolte son yılların en yüksek oranına tekabül etti. Verimlilik ve kalite açısından da çok güzeldi. Malum hasat yapıldı, hasat yapıldıktan sonra Haziran'ın sonunda genellikle fiyat açıklanıyor. Bu sene TMO'nun alım noktalarında hazırlıklar biraz geç başladığı için ilk başlarda çiftçi ürününü boşaltacak, satacak yer sıkıntısı çekti." şeklinde konuştu. 

"Bu yıl Mardin ovasında buğdayın 4/3'ü makarnaya ekildi" 

Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter
Öter, özellikle Mardin ovasında yüksek oranda makarnalık buğdayın ekildiğini belirterek, "Başta Mardin ovamızda özellikle makarna sektöründe, Şanlıurfa ve diğer bölgelerde buğdayın 4/3'ü makarnaya ekildi. 4/1 oranında ise ekmeklik buğday ekildi. Dolayısıyla ovamızda birinci pazar makarna, ikinci pazar da bulgurdu. Makarna sektöründe olanlar TMO'nun boşaltım alanlarının yetersiz olduğunu görünce makarnalık buğdayı ne kadar ucuz alabilme beklentisi içerisine girdiler. TMO her ne kadar boşaltım yerlerini üst düzeye çıkartmak için çabaladıysa da çiftçi biraz mağduriyet yaşadı. Randevu alma konusunda da biraz sıkıntı çekti." dedi. 

Gaziantep’te birinci sınıf makarnalık buğdayın fiyatının 10 bin 100 TL’ye kadar işlem gördüğünü ifade eden Öter, "Aynı buğday bu sabah bizim ticaret merkezimizde 9 bin 590 liraya işlem gördü. Ekmeklik buğdayda da 7 bin 880’a kadar işlem gördü. Bundan 15 gün öncesine kadar fiyatı 7 bin 500 liraya kadar düşmüştü. Ben çiftçilerimize bunun gerçek fiyatı olmadığını sezon başından beri diyordum. Çünkü buğday değerinin altına düşmüştü. TMO fiyat vermişti ve piyasada TMO’nun altında bir fiyata düşmüştü. Biz bunu geçmişteki tecrübelerimize dayanarak açıklama yapıyorduk. Çiftçilerimiz sabırsızlıkla ürününü piyasaya getiriyordu." ifadelerini aktardı. 

"Çiftçilerimiz bir nebze de olsa rahat bir nefes aldı" 

Makarnacıların fırsat kullandığını ileri süren Öter, TMO’nun da çiftçiyi çok uyardığını söyledi.

Öter, makarna sektöründekilere  göre bu fiyatların daha da düşeceğini umduklarını söyledi.

Öter, "Hazine ve Maliye Bankımız Mehmet Şimşek TMO’nun yerlerinin yetmediği ve finansmanının yetmediği yerde çiftçiyi korumak için devreye gireceklerini açıklamasından sonra buğday fiyatları yükselişe geçti. Buğday geçen seneki fiyatının yüzde 25 altına düşmüş ve bu kadar buğday ucuzlamışken halen düşmesini bekliyorduk. Ancak Hazine ve Maliye Bakanının açıklaması sonrasında günde 100-200 lira fiyat yükseldi. Bu sabah Gaziantep’te 500 lira birden yükseldi. Bu fiyatlar iyi oldu, çiftçilerimiz bir nebze de olsa nefes aldı." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *