image

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısı açıklaması yaptı.

Bakan Fidan, son günlerde Kur'an-ı Kerim'e yönelik yapılan saldırıların hatırlatılması üzerine bu konuda hafta sonu bazı gelişmelerin olduğunu söyledi.

Kur'an'a saldırılara ilişkin İslam ülkeleriyle olan koordinasyonun devam ettiğini belirten Fidan, "Özellikle geçtiğimiz haftalarda bu konuyla ilgili ne yapabiliriz ile ilgili diploması trafiği gerçekleştirildi. Bu konudaki farkındalığı hem BM organlarında hem İslam İşbirliği Teşkilatı formatında ciddi bir farkındalık oluşturduğunu görmekten memnuniyet duymaktayız. Esas itibariyle Türkiye'nin yürüttüğü diplomasinin bu türden bir insanlık sorununa farkındalık oluşturarak 'nasıl bir çözüme kavuştururuz' arayışına iyi bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Bu konuda bugün İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin dışişleri bakanları çevrimiçi bir toplantı yapacak. Ben de bu toplantıya katılacağım. Önemli olan İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin bu konuyla ilgili ortak çalışmalarını devam ettirmesi ve ortak tavırlarını sistemik bir şekilde ortaya koyması." dedi.

Hafta sonu Danimarka ve İsveçli mevkidaşlarıyla görüştüğünü hatırlatan Bakan Fidan, "Yaptığımız telefon görüşmeleri talebi her iki ülkeden geldi. Burada şunu görüyoruz bu telefon görüşmelerinin arkasından her iki ülke de bakanlık düzeyinde değil hükümet düzeyinde yazılı açıklama yaptılar. Onlara baktığımız zaman farklı farklı açıklamaları var. Bu sorunun ortaya çıkardığı potansiyel zararları ve tehditleri görmeye başladıklarını anlıyoruz. Mesela İsveç Başbakanın açıklamasında şu ifade var; 'İkinci dünya savaşı sonrası en büyük güvenlik problemini yaşıyoruz' ifadesi var. Bu önemli. Kendi ülkenizde bu kadar hassas konuda provokasyon yapılmasına izin vermeniz ve kendi kurduğunuz sistemin ve organlarının bunu engelleyememesi aslında bir devletin kurumlarıyla beraber varoluşuyla ilgili bir takım soru işaretleri beraber getiriyor." diye konuştu.

Fidan, "Biz bu soru işaretlerini muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde sürekli gündeme getirdik. Bu eylemler ilk olarak sizlere zarar veriyor ve daha büyük zarar potansiyelini de beraberinde taşımakta. Neden bunu engelleyecek bir tavır içerisine giremiyorsunuz." diye ekledi (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *