image

Son yılların en yüksek sıcaklık değerlerini yaşayan Batman’da zararlı ve zehirli haşereler, şehrin her tarafında görülmeye başlandı. Hava sıcaklığının zirve noktalara ulaştığı öğle saatlerinde şehir merkezinde görülen akrep, vatandaşlarda tedirginliğe sebep oldu.

Belediyenin zararlı haşerelerle daha etkin mücadele etmesi gerektiğini altını çizen vatandaşlar, “Çarşı merkezinde de akrep gibi tehlikeli haşerelerle karşılaşılabiliyorsa durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkıyor.” dediler.

Esnaf tarafından fark edilen akrep kimseyi ısırmadan etkisiz hale getirildi.
Esnaf, olası akrep ısırmalarının yaşanmaması için belediyeye ilaçlama yapmaları çağrısında bulundu.
"Akrepler çarşı merkezine kadar inmişler"
Çarşı merkezinde görülen sarı akrebin çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken esnaf Selim Bulşu, "Sabahleyin iş yerimizi açarken akrebi gördük. Daha önce köylerde görülürdü ama şu anda şehir merkezine kadar inmişler. Bir de bu sarı akreptir ve çok zehirlidir. Şu anda bunların da üreme zamanı harhalde. Gördükten sonra buraya bırakmıştık ve birileri akrebi etkisiz hale getirdi. Hatta kendi çapımızda dükkânımızın içini ve sokağı da kendi imkanımızla ilaçladık ama mahallemizin akreplere karşı ilaçlanması lazım." ifadelerini kullandı.
"Yetkililerden çarşı merkezinde ilaçlama yapmasını istiyoruz"

Kırsal alanlarda görülen akreplerin artan sıcak havalardan dolayı çarşı merkezine kadar inmesinin çok tehlikeli bir durum olduğunu belirten bir diğer esnaf Abdurrahman Irmak, "Akrep, sabah saatlerinde dükkânın önündeydi. Özellikle akrepler kırsal alanlarda olurdu ama şu anda hava sıcaklığından dolayı akrepler şehre inmiş durumdadır. Yetkililerden buraları ilaçlamalarını istiyoruz. Çünkü çocuklar ve insanlar sürekli buralardalar. Akrebin ne kadar tehlikeli olduğunu herkes biliyor ve her an birilerini sokabilirler." şeklinde konuştu.

Akrep Sokması Anında Yapılması Gerekenler

Akrep sokması ilk müdahale olarak, yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır. Bu işlem, şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yutmada güçlük yaşanıyorsa, sıvı veya katı yiyeceklerin tüketilmemesi önerilir. Gerekli durumlarda ağrı kesiciye başvurulabilir. Bunların yanı sıra etkin bir akrep sokması ilk yardım müdahalesi için, akrebin uzaklaştırıldığından emin olduktan sonra akrebin ne renk olduğunu hatırlamaya çalışmak ya da mümkünse bir telefon yardımıyla fotoğrafının çekilmesi gerekir. Bu akrebin zehirli olup olmadığı konusunda doktora bilgi vermeye yardımcı olur. Akrebi yakalayıp kapalı bir poşete koymaya çalışmak yanlış bir fikirdir. Çünkü bu ikinci kez akrep ısırması ile karşılaşmaya neden olabilir.

Akrep Sokması Anında Yapılmaması gerekenler

– Yarayı kesmek, kanatmak,

– Isırılan bölgeyle oynamak (yara hareketsiz bırakılmalıdır),

– Yaraya amonyak sürmek,

– Turnike yapmak.

Isırılan bölgeyi kalp seviyesinin altında tutarsanız zehrin vücuda yayılma hızı yavaşlar. Akrep, kolunuzu veya elinizi ısırdıysa yaralı bölgeyi kalbinizin altında bir seviyede tutun ve hareket ettirmeyin.

Akrep sokması durumunda istemsiz kas hareketleri olabilir. Bu yüzden bir yakınınızdan sizi hastaneye götürmesi için yardım istemelisiniz. Hastaneye araba ile gidilmesi durumunda akrep tarafından sokulan kişi arabayı kesinlikle kullanmamalıdır.

Akrep sokmasında ağrı şiddetli olur. Gerekli tıbbi müdahale yapılana kadar ağrıyı dindirmek için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlardan kullanılabilir. Asetaminofen ve ibuprofen içeren ilaçlarla Aspirin alınması uygundur. İçeriğinde opiat bulunan ağrı kesicilerin kullanılmaması gereklidir. EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *