image

Yağışların bol olması nedeniyle bu yıl buğday ve diğer ürünlerden iyi verim alındığını belirten LİDAŞ yetkilisi Abdullah Yanaç, ancak akaryakıta gelen fahiş zam dolayısıyla girdi masraflarının çok arttığını, TMO’nun fiyatları güncellememesi durumunda çiftçilerin büyük mağduriyet yaşayacağını belirtti. Fiyatları güncellemesi için TMO’ya çağrıda bulunan Yanaç, aksi takdirde bu yılki verimin çiftçi için herhangi bir anlam ifade edemeyeceğini söyledi.

Bu yıl Batman’da hububat tarımından iyi bir verim alındığını söyleyen Yanaç, “2023 hasat dönemi devam etmektedir. Bu sene düzenli yağışlar ve iklim şartları sayesinde rekoltede artış söz konusudur. Öncelikle bu hasat döneminin çiftçiler başta olmak üzere tüm memleketimiz için hayırlı olmasını Rabbimden temenni ediyorum. Batman Lidaş olarak biz de TMO ile birlikte çiftçilerimizin ürünlerini almaya devam ediyoruz. TMO'nun getirdiği randevu sistemine binaen randevusu gelen çiftçilerimizin mallarını alıyoruz. Bu konuda çiftçilerimizi mağdur etmemeye, çiftçilerimizin ürünlerinin piyasada düşük fiyata gitmemesi için çabalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Çiftçilerin ürünlerini TMO adına ve sıra sistemiyle aldıklarını söyleyen Yanaç, “Batman Lidaş olarak TMO'ya bildirdiğimiz standartlar çevresinde biz sadece buğday alımı yapıyoruz. Sırası gelen çiftçilerimizin ürünlerini TMO adına girişlerini yaparak, standartlar çerçevesinde alımlarını yapıyoruz. Bu süreçte Batman TMO gerçekten özverili bir çalışma yapıyor. Çiftçilerimizin ürünlerinin ortada kalmaması için çiftçilerimizin mağdur olmaması için TMO'nun büyük bir hassasiyet ortaya koyduğuna şahit oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

DEPO KİRALARINI ZAMANINDA ALAMIYORUZ

Üzerlerine düşen hassasiyeti göstermelerine rağmen depo kiralarının zamanında tahsil edilememesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarının altını çizen Yanaç, “Bizler de Lidaş olarak bu süreçte üzerimize düşen çabayı göstermekle beraber devletten bazı taleplerimiz var. Özellikle kira konusunda sıkıntılarımız var. Lisanslı depoların kiraları, ürünlerin çıkışı yapıldıktan sonra ödeniyor. Örneğin 2022 yılında aldığımız ürünler hala depolarımızda ve bu ürünlerin çıkışı yapılmadan bize kiralarımız ödenmiyor. Dolayısıyla bu ürünlerin kira bedelini biz hala tahsil edemiyoruz. Bu kiralar ne zaman ödenecek? Bu ürünler devlet tarafından teslim alındığı zaman. Böyle olunca bizim giderlerimiz peşin olarak gidiyor ama gelirlerimiz bu şekilde sıkıntılı bir süreçten sonra elimize geçiyor. Bazen bir yıl sonra bazen iki yıl sonra biz bu kiraları alabiliyoruz. Bizim yetkililerden beklentimiz, bu kiralarımızın düzenli bir şekilde hesaplarımıza yatması. Bu şekilde bizim de mağdur olmamamız konusunda hassasiyet göstermeleri.” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLER ENDİŞE ETMESİN, ÜRÜN ALIMI DEVAM EDECEK

Bu hasat döneminde yüksek rekolte elde edildiği için ürün teslimatlarının uzadığını fakat süre sınırı olmadan depo kapasiteleri çerçevesinde ürün almaya devam edeceklerini ifade eden Yanaç, “Bizim çiftçilere de burada söylediğimiz, TMO'ya bildirdiğimiz gibi, biz depolarımızın kapasitesi ölçüsünde çiftçilerimizin sırası geldikçe ürünlerini almaya devam edeceğiz. Kimsenin ürününün dışarıda kalmaması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Biz TMO'nun da söylediği gibi zaman sınırı olmadan çiftçilerimizin ürünlerini almaya devam edeceğiz. TMO'nun da söylediği budur. Dolayısıyla çiftçilerimiz bu konuda telaşa düşmesinler, bu konuda mağdur olmayacaklar.” dedi.

MALİYETLER ARTTI, ALIM FİYATLARI YÜKSELTİLMELİ

Son günlerde yaşanan ekonomik gelişmelerin çiftçileri zorladığını gözlemlediklerini ifade eden LİDAŞ yetkilisi Yanaç, “Bu süreçte çiftçilerin girdileri haddinden fazla artıyor. Özellikle akaryakıtta ÖTV'ye gelen artıştan sonra girdiler çok artmıştır. Bizim de çiftçiler adına devletten beklentimiz, bu şartları göz önünde bulundurarak ürün fiyatlarını yükseltmeleridir. Özellikle akaryakıt olsun, gübre olsun, tohum olsun fiyatlar gittikçe artmaktadır. ÖTV’ye bir seferde getirilen 6-7 TL'lik artış, ister istemez maliyetleri arttıracaktır. Bu da özellikle taşımacılık konusunda çiftçilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Mesela düne kadar 5 TL'ye taşınan bir ürün şimdi 7'ye 8'e taşınacak, böyle bir durum söz konusu olacaktır. Bu ÖTV artışı akaryakıta 6-7 TL olarak yansımış olabilir ama ürünlere %20, %30 civarında etki edecektir. Belki de %50'ye kadar bunun yansıması direkt olarak çiftçiye etkileyecektir. Bu yüzden ürün fiyatları güncellenmezse çiftçilerimiz büyük bir mağduriyet yaşayacak, rekoltedeki bu artış direkt olarak eriyecektir. Bunun sonucunda çiftçilerimiz hasatlarından istedikleri verimi elde edemeyecek ve sonraki yıllarda bu durum olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracaktır.” dedi.

FİYATLAR ARTTIRILMAZSA ÇİFTÇİ ÜRETİMDE ZORLANIR

Yetkililerin ortaya çıkan yeni şartları göz önünde bulundurarak önlemler alması gerektiğini vurgulayan Yanaç, aksi takdirde çiftçilerin gelecek yıllarda daha da sıkıntılı süreçler yaşayacağını ve bu durumun üretimi sekteye uğratacağının kaçınılmaz olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Kısacası bu sene rekolte çok iyi ama akaryakıta gelen ÖTV artışı çiftçilerin maliyetlerini yüzde 20, 30; bazı noktalarda %50’ye kadar arttıracaktır. Eğer TMO ürün fiyatlarını güncellemezse çiftçiler büyük bir zarara uğrayacaklar. Akaryakıt maliyetinin yükselmesi kimi alanlarda direkt olarak, kimi alanlarda dolaylı olarak etkisini gösterecektir. Çiftçilerimiz ürünlerini maliyetinden daha düşük bir fiyata teslim edecekler. Bir de bunun gelecek senesi var, gübresi, tohumu var, arazilerini sürmeleri var. Dolayısıyla bu akaryakıt fiyatları çiftçileri birçok noktada olumsuz etkileyecektir. Yani sadece taşımacılıkta değil diğer birçok alanda da bu maliyetleri olumsuz yönde etkileyecektir. Akaryakıtta gelen bu zamlar başta çiftçiler olmak üzere bütün kesimleri olumsuz etkiliyor.” EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *