image

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndebayram tatilinden bu yana 14 boğulma vakasının gerçekleşmesi üzerine Batmanitfaiyesine bağlı kurbağa adamlar, İtfaiye Müdür Vekili ve Dicle ÜniversitesiArama Kurtarma (DÜAK) ekip lideri Mehmet Turgut Tayuzak'la birlikte tarihiMalabadi Köprüsü'nde tehlikeli sularda yüzmenin hayati sonuçlar doğuracağınadikkat çekti. Kurbağa adamlar, bulanık suda dalış ve boğulma tatbikatı dagerçekleştirdi.

Batman Belediyesi İtfaiye Müdür Vekili Mizbah Akboğa, Batman Barajı, BatmanÇayı, Hasankeyf gibi bölgelerde dalgıçların dalış tekniklerinin geliştirilmesi,bot kullanımı ve bölgedeki suların tanınmasına yönelik hizmet içi eğitimprogramı hazırladıklarını söyledi. Haziran ayı itibari ile eğitim programınınuygulanmaya
başlandığını belirten Akboğa, "Bugün burada göründüğü gibi arkadaşlarımızhizmet içi program çerçevesinde dalış eğitimi gerçekleştirdiler. Bizim dalgıçpersonelimizi güçlendirmeye yönelik 2021-2022 yılından itibaren bazı çalışmalaryürütüyoruz. Örnek vermek gerekirse 2022 yılında bizim mevcut 4 dalgıçpersonelimiz varken, ilave olarak 5 personel daha il dışı eğitime gönderilerekbu sayı 9’a çıkarıldı. 2023 yılında özellikle son bir ay içerisinde ilimizde 6vatandaş, il
dışında da 4 vatandaş dalgıç ekiplerimiz tarafından müdahale edilerek sualtından cansız bedenleri çıkarıldı. Aynı şekilde baraj kapaklarının açılıpsuların ani yükselmesi sonucu mahsur kalarak boğulma tehlikesi geçiren 37vatandaşımız dalgıç ekiplerimiz tarafından hızlı bir şekilde müdahale edilerekhiçbirinin canına zeval vermeden kurtarılmıştır" dedi.
İlgili kurumların buna yönelik tüm uyarıları yapmakta olduğunu belirten Akboğa,"Baraj kapakları açıldığı zamanda uyarılar yapmakta. Sulara girilmemesikonusunda da gerekli uyarılar yapılmakta. Buradan vatandaşlarımızdan ricamız,yapılan uyarıları dikkate almalarıdır. Uyarılar yapılmadığı zaman maalesefsevdiklerimizi kaybedebiliyoruz. Biz sadece Batman sınırları içerisinde değil,çevre illere de hizmet veriyoruz. Örnek vereyim Siirt, Mardin, Şırnak, Tunceligibi illere de dalgıç ekiplerimizi gönderiyoruz” diye konuştu.
Ekip lideri dalgıç Mehmet Aktan ise, yaklaşık 5 yıldan beri görev yapmaktaolduğunu dile getirdi. Batman'ın akarsu ve nehirlerle çevrili olduğunu aktaranAktan, "Her sene boğulma olayları oluyor. Nehirlerde yüzülmeyeceğinidefalarca vatandaşlara söylüyoruz. Dicle Nehri'nin en büyük tehlikesi sudagörüntünün olmamasıdır. Ayrıca vatandaşlarımız balık tutmak için attıklarıağları suyun içine suyun içerisinde bırakmamalılardır. Bunlar boğulmaolaylarına sebep olmaktadır. Buradan ricamızdır aileler piknik alanlarınagittiği zaman çocuklarına sahip çıkmalıdırlar. Çünkü Dicle Nehri görüntününolmadığı bir sudur. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün kurduğu havuzlara, BatmanBelediyesi'nin havuz merkezlerine çocuklarını yollasınlar. Her sene bu acıyıtekrardan yaşamak istemiyoruz. Artık durulsun ve ailelerde bilinçli olsun veçocuklarına sahip çıksınlar” şeklinde konuştu.
"Bayramdan bu yana 14 vaka oldu"
1 ayda 14 boğulma vakasının meydana geldiğini söyleyen Aktan, “Batman veBatman’a yakın yerlerdeki 7 vakaya bizzat kendi ekibimiz müdahale etti. 7 tanecansız beden çıkardık. Artık bu durumların durmasını istiyoruz. Emin olun oailelerin feryatlarını duyduğumuz zaman biz de üzülüyoruz. Bizim deçocuklarımız var. O acı belki tarif edilemez bir acı ama biz de hissediyoruzonlarla beraber. İnşallah bu durum azalır ve insanlarımız bilinçli olur”ifadelerinde bulundu.


İHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *