image

İlimizde halı yıkama sektöründe yaşanan fiyat artışları, üst üste gelen ve sonu gelmeyen zamlar ve çevresel etkenler halı yıkama esnafını kara kara düşündürüyor.

Halı yıkama işi yapan Tahir Şen ve Abdulvahap Yelboğa halı yıkama sektöründe en çok mustarip oldukları sıkıntıları gazetemizle paylaştılar. 

“DETERJAN FİYATLARI HER DEFASINDA İKİ KAT ARTIYOR”

İşlerinin büyük bir çıkmaza girdiğini belirten Tahir Şen, “Üç yıldır halı yıkama işi yapıyorum. İlaçlarımıza gelen zamlardan dolayı halı şampuanı, deterjan alma imkânımız kalmadı. Daha önce şu anki fiyatının yarısına aldığım deterjan bidonu şu an iki katına çıkmış. Bizde halı yıkama fiyatına yansıtıyoruz. Halılara yansıtmayınca biz zarar ediyoruz. Neredeyse işimiz durma noktasına gelmiş.” dedi.

“SULAR KESİLİYOR, MALZEME PARÇALARI ALINMIYOR”

İşlerinin her geçen gün kapanmaya doğru gittiğini söyleyen Şen, “Makine parça fiyatlarına gelen zamlardan, tamirci geliyor arızalanan bir parça değişimine 5 bin lira fiyat çekiyor. Makine tamiratlarını yapamıyoruz. Makinelerimiz bir yerden sonra kullanılamaz hale geliyor. Su sorunumuz var. Neredeyse iki aydır hemen hemen her gün sular kesiliyor ya da az akıyor. Su az aktığında halı yıkayamıyoruz. Su kısık aktığında da halı yıkayamıyoruz. Yıkasak da halılar temizlenmiyor bundan dolayı da müşteri kaybı yaşıyoruz.” dedi.

“YAKIT FİYATLARINA YETİŞEMİYORUZ”

İşlerinin önemli bir konusu da servis olduğunu vurgulayan Şen, “Halı yıkıyoruz bütün sıkıntıları atlatmaya çalıştık bu defa sokaklarımızın durumu büyük bir sıkıntı. Sokaklar hepsi çukur dolu. Araçlar geçince kalkan tozdan dolayı halılar bu sefer zarar görüyor. Mağdur oluyoruz. İşimizin bir diğer ayağı da halıları getirip götürüyoruz. Bu işte araçta kullanıyoruz. Bu ay içerisinde litresini 20 liraya aldığımız yakıtı şu anda 27 liraya alıyoruz. Neredeyse çalışamaz hale geldik. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerin bu konulara bir el atması lazım.” diye konuştu.

“GELEN ZAMLARDAN FİYAT ARIŞINA GİTMEK İSTEMİYORUZ AMA ÇOK SIKINTI ÇEKİYORUZ”

Çamlıca mahallesinde halı yıkama işletmesi sahibi Abdulvahap Yelboğa, “Fiyat artışları gerçekten bizi çok olumsuz etkiliyor. Halı yıkama sektöründe yakıt ve deterjan noktasında fahiş fiyatlarla gelen zamlardan dolayı yetişemiyoruz. Biz fiyat artışına gittiğimiz zaman müşteriler çok olumsuz yönde etkileniyor. Bizde bundan olumsuz etkilendiğimiz için fiyatlarımızı güncellemiyoruz fakat malzeme alışı yaptığımızda sürekli bir fiyat artışı olmasıyla ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.



“BİTMEYEN YOL ÇALIŞMALARI İŞİMİZ ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL ŞU AN”

Yapılan yol çalışmalarının çok geç bitirilmesinin işletmelerine zarar verdiğini belirten Yelboğa, “Mevcut Çamlıca mahallesinde bulunduğumuz konumda yol çalışmaları var. Yol çalışmaları ağır bir şekilde ilerliyor. Bitim aşamasında olan yerler veya biten yolların asfalt çalışmalarının yapılmamasından dolayı aşırı bir tozlanma var. Tozlardan çok olumsuz etkileniyoruz. Özellikle bizim temizlik sektörü olarak halı yıkama işi çok hassas. Yıkadığımız halıyı dışarı astığımız gibi kısa bir zaman geçtiği gibi bir bakıyoruz halılarımız tekrar tozlanmış. İşimiz bir işken tozlanan halıları temizlemeye başlıyoruz. Bazen yeri geldiği zaman çoğu halıyı tekrar yıkıyoruz.” dedi.

“YAPILACAK HER ÇÖZÜM KALICI OLACAK ŞEKİLDE YAPILMALI”

Yetkililerden çözüm beklediklerini dile getiren Yelboğa, “Mahallemizde arada kesilen su sıkıntımız var. Sektör olarak işimiz gereği servis olduğu için çok geziyoruz Batman’da. Yakıt fiyatlarının aşırı artışlarından olumsuz etkileniyoruz. Bu konularda eli güçlü olan yetkililerimiz bu sorunlara karşı çözümleri daha iyi biliyorlar. Yalnız bunların fiyat olarak güncellenmesi düşüş yaşaması, bu fiyatlara artık bir dur diyebilmek ve özellikle yetkililerin bu konu üzerinde durması gerekiyor. Sadece yapılacak veya yapıldı gibi gösterilip ortada hiçbir şey olmadığını gördüğümüz zaman bizim için büyük bir sorun. Yetkililerin bu sorunlara bir çözüm bulmasını ve bu çözümlerin kalıcı olmasını istiyoruz.” dedi. EKREM GÜLŞEN


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *