image

Havaların ısınmasıyla beraber çok sayıda sinek türü ortaya çıkmaya başladı. Batman merkeze bağlı Erköklü Köyü'nde yaşayan görme engelli Mehmet Salih Taşan, sivrisineklerin kendisini çok fazla rahatsız ettiğini söyleyerek elindeki atık malzemelerle yeni bir sistem geliştirdi. Sistem, ışığa yaklaşan sivrisineklerin içinden elektrik geçen tellere değmesiyle çalışıyor. Sivrisinekler tele dokundukları andan itibaren elektrik akımıyla etkisiz hale geliyor.

Yaptığı sistemle sivrisineklerden kurtulduğunu belirten Taşan, “Görme engelliyim, 10 yıldır görmüyorum. Çevremiz mısır tarlaları ile dolu. O mısır tarlalarından sinekler ürüyor ve sürekli bizleri rahatsız ediyor, bu nedenle ne evde ne de damda duramıyoruz. Hava sıcak olduğu için alt katta kalamıyoruz. Dama çıktığımız zamanda sivrisinek çok. Bende böyle bir sistem yaptım ve sivrisineklerden kurtuldum.” dedi.

Taşan, “Bu sistem sivrisineklerin çok olduğu yerlerde daha çok geliştirilebilir. Bir makineye 10-15 adet telde bağlanabilir. Bilgisi olanlar bu makineyi daha çok geliştirebilir. Sivrisinek beni çok rahatsız ettiği, canım çok yandığı ve bana alerji yaptığı için kendi kendime bu sistemi araya araya buldum. Su matarasıyla, kalorifer kazanının parçasıyla, kabloları telleri bir araya getirdim ve kendimce yapmaya çalıştım. Hepsini atık malzemelerden yaptım. Hiçbirine para ödemedim. Sivrisinekler çok vardı ama şu anda yok. Sistemi açtığım gibi lambaya gelen sivrisinekler hemen etkisiz hale geliyor.” ifadesini kullandı.


Taşan, “Tehlikesi mutlaka vardır, ama geliştirilerek bu tehlike bertaraf edilebilir. Ben kendimce önlem alarak düşük voltaj veriyorum. Mümkün mertebe tehlike üretmemeye çalışıyorum. Elektrikle ilgili hiçbir tecrübem yok ve okulunu okumadım. Kendi kendimi geliştirdim. Hiçbir yerden de esinlenmedim. Kendi kendime buldum. Makinelere baktım, trafolar sürekli yanıyordu, ben de yanmaması için kalorifer kazanının parçasını kullandım. Trafoya bir tel bağlanabilirken o parçaya 10 tel bağlasak da yanmıyor” dedi. İHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *