image

Vatandaşların yaktığı anızların bedelini sadece para olarak değil, birçok şekilde ödediklerini belirten Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, hasat sonrası geriye kalan anızları yakarak toprağa, çevreye, insana ve havaya verilen zararın bedelinin bir ömür boyu ödemeye mahkûm olunduğunu belirtti.

Anız yangınlarının ilimiz ve Türkiye üzerinde oluşturduğu tahribata değinen Doğan, “Bilindiği üzere anız yangınları özellikle bölgemizde olmak üzere Türkiye genelinde buğday ve mısır hasadından sonra arazideki anızların yakılması şeklinde söz konusudur. Geçmiş yıllarda zararını çok gördük. Geçen yıllarda Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, Batman Valiliği, STK’lar ve kamu kuruluşları olarak bu konuda epey bir çalıştık.” diye konuştu.

“ANIZ YANGINLARININ BİTMESİNDE CEZAİ YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLDU”


Anız yangınlarının önüne geçmek için yapılan çalışmalara değinen Doğan, “İlimiz çanak şeklinde ve hava sirkülasyonunun olmamasından oluşan dumandan çok etkilenen bir yerleşim yeridir. Bu sebeplerden dolayı bizi bu çalışmalara itti. Uluslararası anız yakılmaması üzerine bir çalıştay yaptık. Bu çalıştay neticesinde iyi bir sonuç aldık. İlimizde bilerek anız yakma olayı sıfıra yaklaştı. Yapılan çalıştay sonucunda Batman valiliğinin kurmuş olduğu komisyon çerçevesinde aldığı önlemler, cezai yaptırımlar etkili olmuştur.” dedi.

“ANIZ YAKMA OLAYI EN BAŞTA TOPRAĞA ZARAR VERİYOR”

Toprağın anızdan en çok etkilenen faktör olduğunu söyleyen Doğan, “Anız yakma olayı en başta toprağa zarar veriyor. Toprağı iyileştiren, toprağın organik yapısını düzenleyen, toprağın fiziksel yapısını düzenleyen mikro organizmaların ilk 5 santimetresini etkiliyor. Anız yangınları toprağın ilk 5 santimetresini çok etkiliyor. Toprağın içinde bulunan canlıların özellikle ayrıştırmayı yapanların ölmesine neden oluyor. Bu ölümler hem verim kaybı hem toprağın yapısının bozulmasına neden oluyor.”

“ANIZ YANGINLARI TRAFİK KAZALARINA SEBEP OLUYOR”

Anız yangınları sonucu yaşanan olumsuzlukları dile getiren Doğan, “İlimiz çanak şeklinde olması ve hava sirkülasyonunun olmamasından dolayı özellikle astım, akciğer hastalarının üzerinde çok olumsuz etkileri var. Bu tür insanların yaşamında çok olumsuz etki yaratıyor. Çevreye de hava kirliliği şeklinde zarar veriyor. Anız yangınları büyük kazalara da sebep olmaktadır. Yakın tarihte Batman Bismil karayolunda anız yangınından dolayı yaşanan kazada can kaybımız olmuştu. Bunlar ile ilgili çok fazla örnek var. Maalesef çok fazla örneği var.  Anız yangınları insan sağlığına zarar vermekte, kazalara yol açmakta, toprağın verimini düşürmektedir.” ifadelerini kullandı.

Anızların yakılmasının önüne geçmek için yaptırımların devam edeceğini belirten Doğan, anız yakmayan çiftçilere teşekkür etti. Beklentilerinin bundan sonra da yakmamaları yönünde olduğunu söyledi. EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *