image

Başta vergi zammı olmak üzere birçok alanda devam eden zam furyasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çetiz, Enflasyona paralel olarak vergi artışının doğru bir yöntem olmadığını, söz konusu uygulamanın işletmelerin maliyetine, istihdamına ve fiyatlarına olumsuz yansıyacağını, vatandaşların satın alma gücünün azalmasıyla beraber gelir adaletsizliğinin doğal sonucu olarak yatırım ve birikim olamayacağına vurgu yaptı.

Çetiz, "Bütçe açığının hızla artması endişesine karşı dolaylı vergilere zam yapılması Türkiye’nin yıllardır süren önemli bir sorunu olan vergi adaletsizliğinin körüklenmesine neden oluyor." dedi.

Enflasyonun hızlı bir şekilde artmasına paralel olarak yoksullaşmanın görüldüğüne dikkat çeken Çetiz, "Vergi artışını bütün vatandaşların üzerine yıkarak genel Katma Değer Vergisi oranı ile yapılması çok yanlış bir uygulama olarak görülüyor. Katma Değer Vergisindeki artıştan önce özellikle kamuda tasarruf, şeffaflık ve servet vergisi kalemleri masaya yatırılmalıdır. KDV’ye zam yapılması ürün fiyatlarının artırılmasıyla enflasyonun yükselmesinin yolunu da açmış olacak." ifadelerine yer verdi.


YOKSULLUK YAYILIR

Çetiz, "Vergi zamları ekonomide kayıt dışılığı arttıracaktır. Ek vergiler ve vergi zamları ile ekonominin kötü gidişatının yükünü dar gelirliye bindirmek, yoksulluğu tabana yaymak demektir. Bu yöntem uzun vadede üretimi ve istihdamı azaltacaktır. Dolayısıyla vergi artışları ekonomiyi iyileştirmeyeceği gibi sosyal adaleti de zedeleyecektir." şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA KAZANANDAN DAHA FAZLA VERGİ ALINMASI GEREKİYOR

Vergi uygulamalarının doğuracağı sonuçları sıralayan Çetiz, şu ifadelere yer verdi: "Daha fazla kazanandan daha fazla vergi alınması gerekiyor. Nihayetinde vergi artışından en ciddi, en gerçekçi etkilenenler maalesef toplumun tüm tüketici bireyleridir. Vergi zamları ticaret sektöründeki işletmelerin maliyetine, istihdamına ve fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır. Gelire çok fazla vergi yükünün bindirilmesi ile kayıt dışı ekonominin yolu açılmış olacaktır. Vatandaşların satın alma gücü azalacaktır. Gelir adaletsizliğinin doğal sonucu olarak yatırım ve birikim olamayacaktır." HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *