image

Bugün resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiile 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tariflerde yer alan maktu harç tutarıdeğiştirilerek yurt dışından getirilen cep telefonlarının pasaport kayıt hakkı6 bin liradan 20 bin liraya çıkartıldı.

2013 yılında 115 TL, 2023 başında ise 6 bin 91 TL olan buücret bugün itibariyle yüzde 228'e varan bir artış ile 20 bin TL'yeyükseltildi.

Yurt dışından getirilen telefon harçlarının 20 bin TL'yeçıkarılması da tepkilere neden oldu.Mehmet Sıddık Çiftçi

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası (BESO) Başkanı MehmetSıddık Çiftçi, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışından yolcuberaberinde getirilen telefon kullanım harcındaki fahiş artışın kabul edilemezolduğunu söyledi.

"Bu kabul edilebilir değil"

Vergi artışının hem esnafı hem de vatandaşı ciddi anlamdamağdur ettiğini belirten Çiftçi, "Bugün alelacele çıkarılan telefonharçlarındaki artışla ilgili esnafımızın sıkıntıları var. Bugün karar çıkarıldıve hemen yine bu kararın bugün son olduğu denildi. Bu konuda hem halkımız hemde esnafımız çok mağdurdurlar. Vatandaşlarımız yurt dışına çıkınca kendiihtiyacı olan telefonları getiriyorlar ve pasaport üzerinde kayıt yapıyorlar.Bu kayıt harcı 6 bin liraydı. Bu harç artışının 20 bin liraya çıkarılması kabuledilebilir değil." dedi.

Konuşmasının devamında Çiftçi, şunları söyledi: "Enazından bu artış makul bir şey olsaydı. Bir de zaman tanınsaydı. Hem bir günesığdırıldı hem de şu anda sistem yok. Yetkililerden isteğimiz fiyatın aşağıçekilmesi ve sürenin uzatılmasıdır. Acilen bir düzeltme yapılmasını istiyoruz.

Serkan Ramanlı

Milletvekili Ramanlı: Hazine ve Maliye Bakanlığımız iletemasa geçtik

Ayrıca vergi artışına sosyal medya hesabı üzerinden tepkigösteren HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, "Ekonominindüzelmesi için atılması gereken her adım elbette atılmalıdır. Ama bunu vergiartışları üzerinden yaparken zengine ve yoksula eşit yük yüklemek adaletdeğildir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Yolcuberaberinde getirilen telefon kullanım izni harcının da fahiş orandaartırılması bir yana geçiş süreci için makul bir süre öngörülmemesi hatalıolmuştur." dedi.

Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ilebir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ramanlı, "Telefon kullanımizni harcı için makul bir süre öngörülmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığımızile temasa geçtik. Bu konuda kolaylaştırıcı bir düzenleme yapılmasını ümitederim." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *