image

Telefon alım, satım ve tamiri ile geçimini sağlayan birçok esnaf kur dalgalanmalarına karşı dayanamayarak sektör değiştirmeye veya işi bırakmaya kadar gitti.

 Telefonlarda olduğu gibi telefon tamirinde kullanılan teknik parçalarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalardan nasibini aldı.

 “İLK DEFA BU DENLİ BİR DURGUNLUK YAŞIYORUZ”

 Yaşananlar ile ilgili gazetemize konuşan Veysi Fidan şunları aktardı, “21 senedir bu sektördeyim. 2002’den beri bu iş ile uğraşıyorum. İlk defa bu denli bir durgunluk yaşıyoruz. Şu anda dükkân kiralarını zor çıkarıyoruz. İşlerimiz kesat. Çoğu esnaf şu an kapatma noktasında işler durgun. Sabah iş yerine gelip oturuyoruz akşama kadar. İş yok. Böyle giderse çoğu esnaf kapatır. İşsizlik çok olur.”

 “ÇOĞU ESNAF DÜKKANINI KAPATACAK”

 Döviz kurlarında yaşanan yükselişe dayanamayan esnafın kapatacağını belirten, “Bizim federasyonda olan arkadaşlarımız var. Gruplarımıza mesaj atanların çoğu dükkanlar kapatacağını söylüyorlar. Bu gidişle çoğu gerçekten kapatacak. Artık alım gücü düştü. Beklentimiz inşallah düzelir. Dolar yükselmeye devam ediyor. Umudumuz kalmadı.” dedi.

 “SIFIR ALMAK ARTIK HAYAL OLDU”

 Sıfır cihaz almakta sıkıntı yaşayan müşterilerin eski telefonlarının tamire yöneldiğini belirten Muhammed Ata Çetiz, “Dolar yükselişinden sonra işlerimiz durma noktasına geldi. Vatandaşın alım gücü olmadığından dolayı ikinci el telefonlarını tamir etmeye yöneldiler. İkinci el dediğimiz de sıfır telefon alacak gücü yok. İki aydır telefon satışımız olmuyor. Buna hükümetin bir el atmasını istiyoruz. Telefonlarda ÖTV’nin indirilmesini istiyoruz. Bu şekilde devam ederse bütün telefoncular kapatmayı düşünüyor.” ifadelerini kullandı.

 “VATANDAŞ ALIM YAPAMAYACAK DÜZEYE GELDİ”

 Alım olmadığı için kapatmayı düşünen esnaf sayısının arttığını aktaran Çetiz, “Çevremizde bulunan telefoncular iş yapamamaktan şikayetçiler. Dolar kurlarından dolayı piyasa çok durgun şu an. Yüksek dolardan dolayı esnaf malzeme getiremiyor. Alım satım farkı da çok olduğundan dolayı herkes beklemeye geçti. Vatandaşta alım yapmak yerine parasını dolara yatırıyor. Böyle devam ederse çoğu esnaf kapatmak zorunda kalacak. İstemeden de kapatmak zorunda kalacak.” şeklinde konuştu.

 “TEKNİK MALZEME ALINMIYOR”

 Tamir ve teknik servisle uğraşan Mehmet Emin Özdemir, “Genelde işimiz teknik üzeri. Teknik servis olarak kazancımız baya düştü. Ekran maliyeti, parça maliyeti fiyatlar arttıkça onarım tamir işleri de düşüyor. Kur yüksek olduğu için eskiden aldığımız parçaları bugün alamıyoruz. Müşteride geldiğinde eski cihazlarını artık tamir edemiyor. Şu an yeni cihaz alımı da zaten çok sıkıntı. Kurda dalgalanmadan dolayı malzeme alış satışından dolayı çok sıkıntı çekildi. İşler tabi düştü.” dedi.

 “ESKİ ESNAF DİRENEBİLİR AMA YENİLER KAPATMAK ZORUNDA KALACAK”

 Esnafların kur dalgalanmalarına dayanamayacağını ifade eden Özdemir, “Bu süreç inşallah düzelir. Düzelmesini de bekliyoruz. Esnaflar kapatacak mecbur. Sadece eski esnaflar belki biraz direnebilir, ayakta kalabilir. Onun dışında süreç olarak biraz sıkıntılıdır. Teknik parça alımları olsun çok pahalı. Müşteride fiyatlardan şikayetçi. Bizde şikayetçiyiz. Eski kazancımız yok. Piyasada durmuş vaziyette.” ifadelerini kullandı.

EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *