image

Mersin Üniversitesinde bilimsel çalışmalarını beş yıldanberi sürdüren Batmanlı Akademisyen, bilimsel projeleri ile en yüksek ödülü almayahak kazandı. 

10 Mayıs günü yapılan tören ile Uluslararası En Prestijlidergilere, en fazla proje sunan ve bilimsel araştırmaları ile yüksek bütçelibuluşlara imza atan, Doç. Dr. Ayaz ödülünü, Mersin Üniversitesi Rektörü ErolYaşar’dan aldı.

Ulusal basın ve televizyonlarda son buluşu yayınlananBatmanlı Akademisyen Doç. Dr. Furkan Ayaz, Biyoteknolojik araştırmaları sonucuDünya tarımında yeni bir çığır açarak, verimliliği %10 ile %70 arasında değişenbir biyolojik gübre buluşuna imza attı.

“ÜLKE TARIMININ GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞMESİ VEVERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI EN BÜYÜK HEDEF”

Projenin tamamlanmasıyla Türk tarımının gübre konusundadışa bağımlılığının bitebileceğine dikkat çeken Mersin Üniversitesi FenFakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Batmanlı Akademisyen Doç.Dr. Furkan Ayaz "Türk tarımındaki dışa bağımlılık, kimyasal gübrelerintoprakların verimliliğinin düşmesi ve bunlara bağlı olarak verimlilik düşüşü vemaliyet artışı en büyük sorunlar olarak öne çıkmaktadır.

Mersin Üniversitesi bünyesindeki bir grup bilim insanıolarak bu konuda çalışmalar yapıp maliyetleri doğal, ekonomik ve milliçözümlerle düşürmeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı sanayi, yerel yönetim vemerkezi yönetim paydaşları ile birlikte yürütmekteyiz. Elde ettiğimiz ilk sonuçlarbir kaç ürün gamında verimlilik artışı ve maliyet düşüşünü göstermektedir. 

Tarım bakanlığı ile ortakçalışmalar yürütüp elimizdeki ürünlerin sahadaki etkilerini daha derinlemesinearaştırmayı hedefliyoruz. Böylece değişen iklim ve ekonomik koşullarda Türktarımının Dünya ile yarışabilir seviyelerde olmasını amaçlamaktayız" diyekonuştu.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *