image

Havaların ısınması ile beraber birçok tarım ürününde hasat dönemi de başladı. Hasadı başlayan ve Batman Ovası’nda tarımı yoğun olarak yapılan ürünlerden biri olan arpada, bahar aylarında gerçekleşen yağışlar sayesinde yüksek verim ve kalite bekleniyor.

Batman ve çevre illerde ekimi yapılan tarım ürünlerinde hasat dönemi başladı. Birçok çiftçinin gözü emeklerinin neticesini alacakları hasatta. Hasat için ekim alanlarına biçerdöverler gelmeye başladı. Hasat hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler, son dönemde yağışın bol olmasından dolayı bu yılki arpadan iyi bir verim bekliyor. Arpa rekoltesinin yüksek olması çiftçilerin de yüzünü güldürüyor.

BİÇERDÖVERLER BATMAN’A GELMEYE BAŞLADI

Hasat döneminin başlamasıyla Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Elazığ ve Malatya illerinden biçerdöverler ve operatörleri de Batman’a gelmeye başladı. Çiftçiler de anlaştıkları biçerdövercilerle beraber hasat hazırlıklarını tamamlayıp ürün ve samanlarının depolama ve taşınmaları için gerekli önlemleri aldılar. Çiftçiler, kimsenin emeklerinin heba olmaması için her tedbirin alınması gerektiğini, özellikle tarım alanlarında kurumuş otların tutuşmasına sebep olabilecek her türlü yanlıştan kaçınılması gerektiğinin altını çizdiler.

YÜKSEK KALİTE VE REKOLTE BEKLENİYOR

Bahar aylarında yağan yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürürken verim ve kalitenin de yüksek olması bekleniyor. Çiftçiler, bu seneki verimden memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan çiftçi Nedim Ekinci, “Bahar yağışlarıyla beraber hamdolsun iyi verim almayı bekliyoruz. Verimler iyi görünüyor. Hasada yeni başladık, şu anda ilk aldığımız sonuçlara göre hem verimde hem de kalitede beklediğimizin üzerinde netice alacağımızı düşünüyoruz. Bu seneki rekolteyi yüksek bekliyoruz. Dönüm başı 400-450 kilogram verim bekliyoruz. Hamdolsun bu sene beklentilerimizin üstünde bir netice bekliyoruz.” dedi.

BAHAR AYLARINDAKİ YAĞIŞLAR ÇOK ETKİLİ OLDU

Geçen yıllara oranla bu yıl bahar yağışlarının vaktinde ve yeterli miktarda yağması sayesinde tarım alanlarında iyi bir netice almayı beklediklerini belirten Ekinci, “Bahar yağışlarıyla beraber hamdolsun iyi verim almayı bekliyoruz. Ürünler iyi görünüyor. Şu anda hasat öncesi gördüğümüz kadarıyla iyi bir netice elde etmeyi bekliyoruz. Uzun zamandır bu yılki kadar güzel yağışlar alamamıştık. Hamdolsun bu sene her şey çok iyi geçti. Bunun neticesinde kalitede ve verimde iyi bir rekolte yakalayacağımızı düşünüyoruz. İlk izlenimlerimiz bu yönde.” ifadelerini kullandılar. MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *