image

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Batman'da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Süs, gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Batmanlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylerden talep oluyor.

Yılın her mevsimine uygun fidan ve ağaç çeşitlerinin olduğunu belirten fidan satıcısı Muhammed Enes Taşan, artan fiyatlara rağmen fidan ve ağaçlara talebin yüksek olduğunu söyledi.

Batmanlıların yeşil alanlara ve meyve ağaçlarına olan ilgisinin her geçen gün artığına dikkat çeken fidan satıcısı Taşan, 150 çeşidin üstünde fidan ve ağaç çeşitleriyle vatandaşların ve kurumların ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.

"MEYVE AĞAÇLARINA RAĞBET YÜKSEK"

Her mevsime göre 150'den fazla fidan ve ağaç çeşitlerinin olduğunu belirten Taşan, "1978 yılından beri aynı yerde fidan satışı yapıyoruz. Çam çeşitler, ağaç çeşitleri, meyve çeşitleri, çalı çeşitleri, çiçek çeşitleri ve her çeşit fidan bizde bulunuyor. Ortalama 150'nin üstünde fidan çeşidimiz var. Tabi her ağacın bir mevsimi var. Genellikle son bahar, yaz ve ilkbahar mevsiminde fidan alımı tercih ediliyor. Şu anda ise meyve ağaçlarına rağbet yüksek, Son baharda ise ağaç çeşitleri tercih ediliyor. Kasım ayında fıstık çeşitleri, zeytin ağaçları gidiyor ve kurumlara da fidan ve ağaç veriyoruz." dedi.

"FİDAN FİYATLARI PAHALI OLMASINA RAĞMEN RAĞBET YÜKSEK "

Köy halkının genellikle meyve ağaçlarını tercih ettiğini ifade eden Taşan, "Bunların başında da kaysı, kiraz, armut, ayva, şeftali gidi meyveleri tercih ediyorlar. Merkezde olan vatandaşlar ise daha çok çınar, akasya, süs eriği, oya ağaçlarını alıyorlar. Şu anda fidan fiyatları pahalı olmasına rağmen ama yine de rağbet yüksek. Çünkü yeşillik olmadan temiz hava olmaz. Vatandaşlara tavsiyemiz ise aldıkları fidanları yaz aylarında haftanın en az 3-4 günü sulamaları lazım, bir de hayvan gübresi kullanmalarını ama fazla kullanmalarını da önermiyorum. Çünkü fazla gübre kullanılan ağaçlar zarar görüyor. Birde ağaç ekilirken mesafeye de dikkat etmeleri gerekmektedir. Ağaçlar arasında en az 1 buçuk ya da 2 metre hatta 3 metre mesafe olması gerekiyor ki ağaç daha güzel büyüsün." ifadelerini kullandı.

"DUT AĞACI VE ÜZÜM FİDANI ALMAYA GELDİM"

Evinin bahçesinde üzüm ağacı ekmek için fidan almaya geldiğini belirten vatandaş Mehmet Kara, "Buraya fidan almak için geldim. Evimin bahçesinde dikmek için dut ve üzüm ağacı bakmaya geldim. Daha önceden de buradan ağaç almıştım ve memnun kaldığım için bir daha geldim. Buradaki ağaç ve fidanlar mevsimi geçmiş olsa bile kutuda ve topraklarında muhafaza edildikleri için her zaman canlıdırlar. Şimdi de Manisa üzümü fidanını aldım. Salkım dut ağacı alacaktım o şu anda kalmadığı için almadım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *