image

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası'nda bu yılki mahsulün verimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bu yılki buğday mahsulünde rekoltenin ve kalitenin yüksek olduğuna dikkat çeken Öter, fiyatın daha net kesinleşmediğinden çiftçinin tedirgin olduğunu belirtti. 

Devlet tarafından fiyat beklentisine girildiğini belirten Öter, devletin müdahil olmadığı her gün buğdayı tekeline alan firmaların fiyatı düşürdüğüne dikkati çekti.

"BU YIL AYNI TOPRAK AYNI KURU ALANLAR 300 KİLODAN AŞAĞI MAHSUL VERMİYOR"

Mehmet Şerif Öter

Bu yıl ürünlerde geçen yıla nazaran hem kalite hem de rekolte de yükseklik göründüğü belirten Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, "Bu sene hasatta verim ve rekolte açısından son yılların en güzel mahsullerin bir tanesi olduğunu diyebiliriz. Geçen sene kuru alanda hasat yapamamıştı ve tamamen telef olmuştu. Yüzde 10'luk bir kısmı da ektiği tohumun büyük çoğunluğunu geri alamadı. Ama bu yıl aynı toprak aynı kuru alanlar 300 kilodan aşağı mahsul vermiyor. Kalite açısından da çok daha iyidir." dedi.

"TMO TAM FİYATLARI AÇIKLAMADIĞI İÇİN BU TÜR SORUNLAR ÇIKMAKTADIR"

Buğdayı tekeline alan firmaların fiyatı düşürdüğüne dikkat çeken Öter sözlerine şöyle devam etti:

"Fakat fiyat açısından son 3-4 gündür değişkenlik gösteriyor. İlk arpa hasadı çıktığında 7,6 idi şu anda aynı arpa 6 liradan satışı görülüp toplamda bin 500 liraya yakın düşüş yaşandı. Beyaz arpa öncesinde 6 bin 500 liradan gidiyordu şu an 5 bin 500 liradan satışı gösteriliyor. Makarnalı buğday ağırlıklı olarak makarna sanayisi Gaziantep'te olduğundan buğday daha çok oraya gittiğinden her gün fiyatlar çekiliyor. Bunun temel sebebi ise TMO (Türkiye Mahsul Ofisleri) tam fiyatları açıklamadığı için bu tür sorunlar çıkmaktadır."

Öter son olarak hükümet ve TMO yetkililerine çağrıda bulunarak şunları söyledi:

"Bu minvalde fiyat açıklığı konusunda hükümet yetkililerine TMO yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Tüccarın inisiyatifine bırakılırsa birçok yerde sömürü meydan gelir. Son 3-4 günde her gün 200 lira kadar fiyat çekiliyor. Bu durumda çiftçiyi son derece üzmektedir. Ovada yüksek verim ve rekoltenin bir taraftan çiftçinin yüzünde sevinç belirirken bir taraftan da fiyatların çekilmesi üzüntüye mahal veriyor. Biz her zaman çiftçimizin tarafındayız çünkü çiftçi bizim veli nimetimizdir. Çiftçi üretince memleket kazanıyor. Ülkenin yüzde 90 ekonomisi tarıma bağlıdır."

"ÇİFTÇİ DE KAR ETSİN VATANDAŞTA KAR ETSİN"

Galip Çapar

Çiftçinin yüksek fiyat beklediğini ancak fiyatların fazla yüksek olması halinde vatandaşın ekmek ve benzeri ürünler alırken mağdur olacağını belirten çiftçi Galip Çapar, herkesin kar edebileceği bir şekilde fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Çapar, "Milletimiz tek taraflı düşünerek hububata yüksek fiyat verilmesini istiyor. Yüksek fiyat verilmesi iyi hoş yalnız hububat yükselince onunla beraber başka ürünlerin fiyatı da 3-4 kat yükseliyor. Diyelim ki bugün buğdayın fiyatı 8-9 TL bandına geldi, hükümet de gübrede, mazzotta, ÖTV-KDV'de yardımcı olabilir. Ama buğday diyelim ki 12-13 TL bandına çıkarsa çiftçi kazanır ama vatandaş kaybeder. Çünkü o zaman ekmeğin fiyatı da 15 TL'ye çıkar. İşte bundan dolayı hem çiftçi hem de vatandaş mağdur olmayacak şekilde ortalama bir fiyat çıkartılır ve devlet tarafından yardımlar sağlanırsa düzen oturur. Çünkü günlük evine 15 ekmek alan insanlar var. Çiftçi de kar etsin vatandaşta kar etsin. Ben de çiftçiyim, dün gidip tarlaya baktım maşallah çok güzel bir ürün geliyor. Fikrimce Türkiye genelinde 35 milyon ton ürün olacak. Çünkü ürünün yeşermesinden belli oluyor. İşte o minvalde hem çiftçinin hem de vatandaşın mağdur olmayacağı bir fiyatlandırma gereklidir." diye konuştu.

"UYGUN BİR FİYATTA KESİNLEŞİRSE ÇİFTÇİ DE RAHATLAYACAK"

Mehmet Hadi Koçhan

Devlet tarafından kesin bir fiyat belirlenmediği için tedirgin olduklarını belirten Çiftçi Mehmet Hadi Koçhan, "Çiftçiyim, buğday alım-satımı işiyle uğraşmaktayım. Havaların güzel olması ve çiftçilerin duyarlı olduğundan dolayı daha dikkatli toprak işlemeye başladılar. Rekolteyi yüksek bekliyoruz. Ancak çiftçiler olarak fiyat noktasında sıkıntımız var. Şu an bütün çiftçiler fiyatın belirlenmediğinden kesinleşme noktasında tedirginlikleri var. Uygun bir fiyatta kesinleşirse çiftçi de rahatlayacak. Tohum, gübre ve diğer girdi maliyetler pahalı olduğu için fiyatların da yüksek olmasını istiyoruz. Yetkililere çağrımızdır." ifadelerini kullandı.

"EĞER DEVLET FİYAT BELİRLEMEZSE SIKINTI OLACAK"

Ramazan Gür

Çiftçi Ramazan Gür ise "Rekolte 200'den 500 kadar çıktı. Maşallah bu yıl çok iyi bir verim var. Allah korusun herhalde daha iyi olmaz. Fiyatı da şu an 5,20 TL'den başlıyor 5,60 TL'ye kadar var. İstiyoruz ki devlet fiyat vursun. İnsanların elinde çok fazla ürün var. Eğer devlet fiyat belirlemezse sıkıntı olacak. Devlet el atmazsa insanların elinde kalabilir. İnsanların elinde kalırsa perişan olurlar." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *