image


Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı EbubekirDoğan, yaptığı açıklamada, bu yıl yağışların istenilen düzeyde yağmasınedeniyle mercimek, arpa ve buğdayda yüksek bir rekolte beklediklerini söyledi.

İyi verimle birlikte çiftçilerin yüzünün bu sene güleceğiniumut ettiklerini belirten Doğan, çiftçilerin üretimlerini şevkle yapabilmelerive üretimin karşılığını alabilmeleri için hububatta iyi bir fiyat belirlenmesigerektiğini ifade etti.

Bu sene yağışların iyi yağmasıyla barajların dolulukoranının da iyi bir seviyede olduğunu vurgulayan Doğan, yeraltı sukaynaklarının yeterli düzeyde olması nedeniyle mısır ve pamuk üretiminde de birsıkıntının yaşanmayacağı öngörüsünde bulundu.

"KURU TARIMDA İYİ BİR REKOLTE BEKLİYORUZ"

Şubat ayından sonra bölgenin çok iyi bir yağış aldığınıbelirten Doğan, "Ekim dönemi olan kasım ve aralık ayında iyi bir yağışalamamıştık. Kuraklıkla ilgili bir endişemiz olmuştu. Ancak şubattan sonrabölgemiz şu ana kadar çok iyi bir yağış aldı. Şu anda kuru tarım yaptığımızürünlerde buğday, arpa ve mercimekte iyi bir rekolte bekliyoruz. Yeraltı sukaynakları, topraklarımız suya doydu diyebiliriz." dedi.

"ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUZ"

Yıl bazında hububatta iyi bir rekolte beklediklerinivurgulayan Doğan, "Yağışların iyi yağmasıyla ürünler, bitkiler iyiyetişti. İyi bir verim ve bunun sonucunda da iyi bir rekolte bekliyoruz.Çiftçimizin yüzü gülecek diye düşünüyoruz. Umudumuz odur. Çiftçimizin yüzünündaha iyi gülmesi, daha bir şevkle iyi bir üretim yapabilmesi için iyi bir fiyatbekliyoruz." diye konuştu.

"TEK BEKLENTİMİZ İYİ BİR FİYAT ELDE ETMEKTİR"

Şu an çiftçilerin hububat ürünleri için iyi bir fiyatbeklentisi içinde olduğunu ifade eden Doğan, şöyle devam etti: "Şu an tekbir beklenti ve umudumuz iyi bir fiyat elde etmektir. TMO'dan, yetkililerdenbunu bekliyoruz. Çiftçimiz bunun bir müjdesini bekliyor. İyi bir rekolteylebirlikte iyi bir fiyatta alabilirse çiftçimiz bir dahaki döneme inanıyorum kidaha bir şevkle üretime sarılıp güzel bir üretim yapacaktır. İnsanın gıdaihtiyacını karşılayan çiftçimiz bin bir emekle üretiyor. Ama bunun karşılığınıda istiyor."

"KURU TARIMDA ELDE ETTİĞİMİZ REKOLTEYİ SULU TARIMDA DAALMAYI UMUT EDİYORUZ"

Bu sene yağışların iyi yağmasıyla barajların dolulukoranının ise iyi bir seviyede olduğunu aktaran Doğan, "Yüzde 80'inüzerinde bir doluluk oranı mevcuttur. Bu dönemde tarımsal kuru üretimden sonrasulu üretim olan mısır, pamuk bitkileri için barajlarımızın dolu olması vesulama kanallarımızın deneme testlerinin yapılması ve mısır ile pamuğa suyunverilmesi bekleniyor. Bu konuda da sıkıntımız yok. Kuru tarımda elde ettiğimizrekolteyi sulu tarım olan ürünlerde de almayı umut ediyoruz." ifadelerinikullandı.

(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *