image



Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. SonayGökçeoğlu, vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirmeleri için önerilerdebulundu.

Ramazan ayının bitmesiyle tekrar normal beslenme düzenine dönüleceğinisöyleyen Gökçeoğlu, bu nedenle insanlarda aşırı bir yemek yeme isteği oluştuğunubelirtti.

Gökçeoğlu, Ramazan'da uzun açlığa bağlı olarak metabolizmanınyavaşladığını, bu duruma aşırı yemek yeme isteğinin eklendiğinde çeşitli sağlıkproblemleri ile karşılaşılabilineceğini vurguladı.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini tavsiye edenGökçeoğlu, günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.


Sonay Gökçeoğlu

"Aşırı bir yemek yeme isteği oluşuyor"

Beslenmede bayram sürecinin kritik olduğunu söyleyen Gökçeoğlu,"Hepimizin bildiği üzere tüm İslam âlemi bayram sürecine geçmektedir. Biraylık oruç süresince sahur ve iftar şeklinde iki öğün yemek ve uzun süreliaçlık dönemlerine vücudumuz uyum sağlamıştır. Özetle hiçbirimizin beslenmedüzeni bir önceki ile aynı değil. Ramazan'ın bitmesi ile beraber elbettehepimiz normal beslenme düzenimize döneceğiz. Ancak bu beslenme sürecinegeçişte, normale dönüşte Bayram sürecini oldukça kritik olduğunu düşünüyoruz.Özellikle Ramazan'ın bitmesiyle gelen rehavet, oluşan tatil algısı, Bayramziyaretleri ve bu gibi durumlardan dolayı hepimizde aşırı bir yemek yeme isteğioluşuyor. Ramazan'da zaten uzun açlığa bağlı olarak metabolizmanızyavaşlamıştı, bu duruma Bir de aşırı yemek yeme isteği ve yemek yeme durumueklenince çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabiliyoruz." dedi.

"Çok aşırı yenildiğinde mide bulantıları oluşur"

Bayramda beslenmeye yönelik önerilerde bulunan Gökçeoğlu, "Bayramınbirinci gününden üçüncü gününe kadar giderek artan porsiyonların tercihedilmesi temel mantığımız olması gerekiyor. Kültürel alışkanlıklar da var.Tabii ki kızartma, yağlı besinler, aşırı şekerli besinler bunların kahvaltıdatercih edilmesini çok istemiyoruz. Ayrıca sadece kahvaltı değil diğer öğünlerdede kızartma ve yağlı besinlerin yer almaması tercihimizdir. Hem yetişkinler içinhem de çocuklarımız için tatlı ve çikolata konusu hassas çünkü çok aşırıyenildiğinde mide bulantıları oluşur ve karın ağrır. Her iki grubunda mutlakadikkat etmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor"

Bayramda sıvı tüketimine önem verilmesi gerektiğini de vurgulayanGökçeoğlu, "Bayram ziyaretlerinde pek çok şeyi reddedemiyoruz. Bu gibidurumlar da eğer imkân dâhilinde ise şerbetli tatlılar değil de bunun yerinesütlü tatlıların tercih edilmesini istiyoruz. Eğer şerbetli tatlılar daolacaksa bir dilim veya daha küçük porsiyonların tercih edilmesini öneriyoruz.Vatandaşlarımızın mutlaka günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor. Sıvıtüketimi denilince özellikle çay ve kahve aklınıza geliyor. Ancak bu iki grubunbiraz daha az tüketilmesinin tercih edilmesini öneriyoruz. Biz onun yerine bolsu alınması bu olmuyorsa ayran daha az şekerli kompostolar daha az şekerlimeyve suları tercih edilebilir. Bu şekilde sıvı alımına mutlaka dikkat etmemizgerekiyor. Beslenmede gösterdiğimiz özenin fiziksel aktivite iledesteklenmesini tavsiye ediyoruz. Tüm tavsiyelere uyulması durumundabayramımızın çok daha güzel ve sağlıklı geçeceğini düşünüyorum." şeklindekonuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *