image



Ramazan ayı sonrası bayram müjdesinin Müslüman toplumlarda oldukça önem arz ettiğini belirten Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal; bayramlarda sevgi, kardeşlik ve huzur ikliminin yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Topal, bayramlarda unutulmaması gereken en önemli kişilerin yetimler olduğunu hatırlatarak özellikle yetim çocukların da diğer çocuklar gibi bayram sevincini en güzel bir şekilde yaşaması gerektiğine değinerek bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

"Ramazan ayı manevi olarak çok zenginliklerle dolu"

Allah'ın Ramazan ayını oruçla Kur'an ile ve Kadir Gecesiyle taçlandırdığını belirten Müftü Topal," Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan'da kıldığımız teravih namazını sünnet ve emanet olarak bırakmıştı. Bu açıdan baktığımızda Ramazan ayı manevi olarak çok zenginliklerle dolu. Müminin kendisini eğitmesi, olgunlaştırması için bu sebepler mümine yeter de artar. Eğer mümin Ramazan ayında da kendini düzeltemezse, olgunlaşamazsa Peygamberimizin de buyurduğu gibi başka ne zaman olgunlaşacak? Başka ne zaman nefsinin esaretinden kurtulabilir?" ifadelerine yer verdi.

"Ramazan Bayramı'na birbirimizi sevmiş olarak ve nefsani duygularımızı dizginlemiş olarak giriyoruz"

Müslümanların Ramazan ayında olgunluğa erişerek iç huzura kavuştuğunu ifade eden Topal, "Bu ayda iç huzurumuz topluma huzur kazandırıp birliktelik kazandırıyor, kardeşlik duygularının gelişmesine sebep oluyor ve bizleri bir araya getirmeye vesile oluyor. Ramazan'ın arkasından Ramazan Bayramı geliyor. Biz bayrama bu olgunlukla ve bu anlayışla giriyoruz. Birbirini sevmeyi öğrenmiş olarak, nefsini dizginlemiş olarak, nefsani duygulara kapılmaktan kendini sakınmış olarak, ayrıca Allah sevgisi ve korkusunu içimize yerleştirmiş olarak Ramazan ayından çıkıyoruz ve Ramazan Bayramı'na öylece giriyoruz." dedi.

"Bayramı Ramazan olgunluğu ile yaşayacağız"

Topal, "Ramazan Bayramı'nı yaşıyor, anlıyoruz ve idrak ediyoruz. Ve Ramazan'ın sonunda bayrama girdik ve artık bayramlaşacağız. Ramazan Bayramı'nı bu duygularla yaşayacağız. Dolayısıyla bayramda her türlü dargınlığı, küskünlüğü, birbirimize karşı aykırılığı bir kenara koyup, büyüklerimizin elini öpeceğiz, küçüklerimizin başını okşayacağız, onları hediyelendireceğiz ve bayramı böylece bir Ramazan olgunluğu ile yaşayacağız." ifadelerini kulandı.

"Yetimler yetim olamayanlar gibi bayramı yaşayabilmeli"

Müftü Topal, "Bayramlar aynı zamanda bizim buluşma günümüz ve mevsimimiz olduğu için fakir ve zengin bir arada olabilmeli. Yetimler özellikle ve mutlaka görülmeli ve onların farkına varılmalı. Yetimler yetim olamayanlar gibi bayramı yaşayabilmeli. Bizim mümin ve Müslüman olarak bu görevimizdir. Yetimler, Resulullah efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bizlere emanetidir. Onların farkında olmalı ve kimsesizleri gözetmeliyiz, muhtaç olanları gözetmeliyiz. Bayramda sevinemeyenleri, sevilmeye mâni çok sebebi olanları bilhassa görüp onların da bayram sevincini tatmalarını sağlamamız lazım. Her türlü düşünce ve farklı anlayış kişilerin kendine aittir. İnsanlar farklı düşünebilir bu normaldir. Aynı ailede insanlar farklı düşüncede olabilir ama bayram olunca biz bir araya gelir kenetlenir birbirimizi kucaklarız. Bu anlayış ve duygularla birbirimizi bayramda kucaklayacak ve öylece bayramlaşacağız ve bayramın güzelliğini böylece yaşayacağız. Büyüklerimizin mutlaka ellerinden öpeceğiz, onların hal ve hatırını soracağız, küçüklerimizin mutlakla gönlünü alacağız ve büyük küçük kaynaşacağız ve memleketimizin huzuru ve mutluluğu için bayramda da dua edeceğiz ve bizim daima birbirimizi sevmemiz, saymamız ve birbirimizin hakkına riayet etmemiz Ramazan Bayramı'nda da özellikle görünmesi ve yaşanması lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *