image



Kent genelinde traktör yerine drone ile ilaçlama yapançiftçilerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Ülke genelinde olduğu gibiBatman'da da çiftçiler, ekin zararlarıyla mücadelede geleneksel usuller yerineartık yeni yöntemler kullanmaya başladı.


Bu yöntemlerden bir tanesi de drone ile tarlalarınilaçlanması. Drone ile ilaçlama yapmanın daha az maliyetli ve ürünün korunmasınakatkı sağladığı belirtildi.

Drone ile onlarca dönüm arazinin çok kısa bir süreiçerisinde ilaçlandığını ifade eden drone ile ilaçlama yapan bir firmayetkilisi Şahin Kalkan, kent genelinde drone ile ilaçlama yapmanın her geçengün yaygınlaştığını söyledi.

"Droneile yapılan ilacın etkisi daha çok"

Ürünün hem zarar görmemesi hem de daha çok verim eldeedilmesi için çiftçilerin drone ile ilaçlamayı tercih ettiklerini dile getirenKalkan, "Tarlalara zirai ilaç yapıyoruz. Ürünün içine traktörle girdiğinizzaman yüzde 5 verim kaybı oluyor. Bu çiftçiden gidiyor. Drone ile ilaçlamayapıldığı zaman ise yüzde 35-40 civarında üründen daha fazla fayda elde edilir.Bu çiftçi için kârdır. Drone ile tarlayı ilaçladığımız zaman ilacın etkisi dahaçok oluyor." dedi.

Bu sene yağışla birlikte hububatta yüksek bir verimbeklendiğini vurgulayan Kalkan, "Yağmur iyi yağdı. Geçen seneye göre yüzde70-80 civarında daha iyi." ifadelerini kullandı.

"Droneile ilaçlamada ürün kaybı olmuyor"

Tarlaların drone ile ilaçlanmasının çiftçiyekazandırdığını belirten Kalkan, şöyle devam etti:

"Dronemiz yaklaşık bin 200 metre sinyalgörmesiyle gidip gelebiliyor. Havada ise 10-12 dakika kalabiliyor. Bu süreiçerisinde yaklaşık 20 dönüme kadar düz arazide ilaç atabiliyoruz. Dronebataryasını da 8-9 dakikada jeneratör ile dolduruyoruz. Tarlaya traktörgirmediği için üründe yüzde 5 verim kaybı olmuyor. İlaçlamada yaklaşık yüzde40'a kadar da çiftçi daha kârdadır. İnşallah bütün çiftçiler drone ileilaçlamayı tercih eder. Bu şekildeki ilaçlama traktörden daha iyi." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *