image


Ülke genelinde yaklaşık 140 binin üzerinde mezun olan ziraatmühendisinin olduğunu aktaran Doğan, bunların büyük çoğunluğunun kendi alanındaçalışamadığını vurguladı.

Türkiye'nin var olan tarım potansiyeli ile ziraatmühendislerinin birleştirilip üretimde daha ileri bir seviyeye gidilmesininelzem olduğunu dile getiren Doğan, yetkililere çağrıda bulundu.

Türkiye'nin dünyada tarım potansiyeli yüksek olan ülkelerarasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Doğan, "Tabi önemli olanTürkiye'nin bu tarım potansiyelini nasıl kullandığı, yeterli kullanabildiğiveya kullanamadığı konusudur. Türkiye coğrafi olarak, iklimsel olarakbünyesinde barındırdığı endemik bitki türü olarak çok zengin bir ülkedir. Üçtarafı denizlerle çevrilidir. Buna bağlı olarak önemli bitki, ürün çeşitliliğibulunmaktadır. Bu da tarımsal potansiyelini ortaya koymaktadır." dedi.

Ebubekir Doğan

"TÜRKİYE TARIM POTANSİYELİNİ YETERİNCEKULLANAMAMAKTA"

Tarımsal olarak da Türkiye'nin büyük bir alana sahipolduğunu ifade eden Doğan, "Şu anda 26 milyon hektardan fazla bir tarımsalüretim alanı vardır. Ama Türkiye kanaatime göre bugün bu potansiyeliniyeterince kullanamamaktadır. Biz ziraat mühendisleri olarak yeterince bu konudasahayla buluşturulamadığımızı, yeterince ortam yaratılmadığınıdüşünüyoruz." diye konuştu.

"ZİRAAT MÜHENDİSLERİ İLE VETERİNER HEKİMLERDEĞERLENDİRİLMEMEKTEDİR"

Şu anda Türkiye'de 140 binin üzerinde mezun olmuş ve büyükçoğunluğu kendi alanında çalışmayan ziraat mühendislerinin olduğunu aktaranDoğan, şöyle devam etti: "Türkiye'de 44 ziraat fakültesi var. Bunun 40'ıfaaldir ve öğrenci alıyor. Her yıl 5 bin öğrenci mezun ediyor. Tarımın bilimtarafı olan ziraat mühendislerinin, buna paralel olarak yine veteriner hekimarkadaşların değerlendirilmediğini düşünüyoruz. Türkiye tarımsal potansiyelinive kalifiye elemanını yeterince kullanamamak ve ziraat mühendislerini sahayasürememektedir."

"ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ATAMASI YAPILMASI LAZIM"

140 binin üzerinde mezun olan ziraat mühendisin yaklaşıkyüzde 80'inin kendi alanı dışındaki sektörde çalıştığına dikkat çeken Doğan,"Tarım Bakanlığının var olan bu ziraat mühendislerinin potansiyeliniTürkiye'nin tarım potansiyeliyle birleştirip üretimde daha ileriye gitmek, dahafazla üretmek için çalışma yapmalıdır. Türkiye'nin tarım potansiyelini daha ileriyegötürmek de ancak ziraat mühendislerinin eliyle olur. Ziraat mühendisleri atamabekliyor. Ziraat mühendislerinin ataması yapılması lazım. En az 20 bin ziraatmühendisine ihtiyacın olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *