image

Geçmişte insanların imkânların zorluğuna rağmen oruçlarını tuttuklarını vurgulayan yaşlılar, Geçmişteki Ramazanların manevi havasının da çok daha fazla olduğunu ifade etti.

Günümüzde her şeyin çok daha kolaylaştığını belirten yaşlılar, Ramazan'ın rahmet ve bereketinden herkesin istifade etmesi gerektiğini kaydetti.

"İBADET YAŞANTISI FARKLIYDI"

Ramazan'da yardımlaşma duygusunun devam ettiğine işaret eden Bilal Turan, "Eski Ramazan aylarının tadı vardı. İbadet yaşantısı farklıydı ve daha çok hoşuma gidiyordu. Şu anki Ramazanlar da güzel ama bana biraz farklı geliyor. Şu an havalar soğuk olduğu için zorlanmıyoruz ama ne mutlu ki orucun tadını alana. Şimdi de yardımlaşmalar var ve merhametli insanlar çoktur. Allah Ramazan ayını tüm İslam ümmetine hayırlara vesile kılsın." dedi.

"ESKİDEN SÜREKLİ ÇALIŞTIĞIMIZ İÇİN ÇOK ZORDU"

Eskiye nazaran şimdiki Ramazanların çok daha kolay olduğunu dile getiren Mehmet Aslan, "Eski Ramazan aylarına göre şimdi daha güzel geçiyor. Çünkü şu anda kolaylık var. Eskiden ziraatla, dükkânlarla uğraşıp sürekli çalıştığımız için çok zordu. Şimdi ise eskisi gibi değil, her şey kolaylaşmış. Eskiden yokluk gördük. Ama şimdi işimiz olmadığı için sürekli camiye gelip Kur'an'ımızı okuyoruz." diye konuştu.

"ESKİDEN İYİ İNSANLAR ÇOK DAHA FAZLAYDI"

Eski Ramazanlarda insanların oturup yemek yiyebilecekleri zamanlarının bile olmadığını belirten Ömer Balcı ise şunları söyledi: "Hatta çoğu zaman yolculuk esnasında varsa yanında kuru ekmeğini yiyebiliyordun. İnsan sürekli çalıştığı için boş zamanı yoktu. Şu anda ise herkesin zamanı var ve rehavete kapılmalar var. Şu an çoğu kişinin evinde sıcak suyu olmasına rağmen namazını kılmıyor. Bu zayıf imandan kaynaklanıyor. İman ile küfür arasında ince hatlar vardır. Şu anki insanlarda iman var ama ibadette amel çok eksik.

Tabi eski insanlıkla şu anki insanlıkta bir olmadığı gibi Ramazan ayı da bir değildir. Şu anda da iyi insanlar var ama eskiden iyi insanlar çoktu, kötü insanlar azdı. Şu anda ise tersi olmuş. Allah Teâlâ bizi Ramazan ayının rahmeti ve bereketinden mahrum etmesin ve hepimizi bağışlasın inşallah."

"ŞU ANDA CAMİLER DOLUYOR AMA ESKİ SAMİMİ İBADET YOK"

Ramazan'la ilgili duygularını dile getiren Şükrü Türkan, "Eskiden millettin akidesi sağlamdı. İbadetlerini ciddi bir şekilde yaparlardı. Kalplerinde fitne fesat yoktu ve o zamanın imamları onlara bir tavsiye ve öğütte bulunduğu zaman onu dinler ve dikkat ederlerdi. Köy camileri Ramazan ayı oldu mu dolardı. Şu anda bilgili kişiler çoktur ama akideleri yoktur. Eskiden az ibadet ederlerdi ama samimiydiler. Şu anda camiler doluyor ama eski samimi ibadet yok. Çünkü çoğumuzun akidesinde eksiklikler oluşmuş. Bundan dolayı eskiler bizden daha iyiydiler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *