image


Batman merkeze bağlı Urganlı (Zağora), Suçeken (Şıkefta),Kılıç (Zeriye) ve Kesme Köprü köyleri, Ilısu Barajının yapılmasıyla tapuluarazileri sular altında kaldı. Yüz yıldan fazladır ekip biçtikleri diğerarazileri ise iki yıl önce Batman Valiliği öncülüğünde yapılan parsellemeçalışmaları esnasında hazine arazisi olarak belirlendi.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin ve beraberlerinde birheyetle birlikte Urganlı (Zağora) köyüne giderek diğer köy muhtarları veköylülerle bir araya gelip sorunlarını dinledikten sonra basın açıklamasıyaptı.

4 köyün yüz yıllardır ekip biçtiği arazilerin, hazinedevredilmesiyle köylerinde bir ev bile yapamaz hale hediklerini belirten HÜDAPAR Batman İl Başkanı Şahin yaptığı açıklamada, köylülerin hayvanlarınıotlatacakları ve ekip biçecekleri arazilerinin kendilerine verilmesi içinyetkililerin yeniden bir çalışma başlatarak mağduriyetlerin en kısa süredegirilmesi gerektiğini söyledi."CİDDİ BİR MAĞDURİYET OLUŞTURMAKTADIR"

Şahin, "Bugün merkez köylerinden Suçeken, Kılıç,Urganlı ve Kesme köprü halkıyla bir arada çok önemli bir konuyu konuştuk.Kardeşlerimizin babaları, dedeleri yüzyıldan öncesine dayanan bir tarihtenfazla bu taşlı toprakları kendi imkânlarıyla toplayıp ekip biçiyorlar. Buşekilde her ailenin topraklıları belirlenmiş ve geçimlerini sağlamayaçalışmışlar. Ancak Ilısu Barajı yapıldıktan sonra bu topraklar üzerinden bazıprogram ve projeler yapılmaya başlanmış. İki yıl önce Batman Valiliğitarafından bu köylerin toprakları ellerinden alınıp hazine arazisinedönüştürülmüş ve başka projeler adı altında başkalarına satma girişimindebulunuluyor. Bu da ciddi bir mağduriyet oluşturmaktadır. " dedi.

"3 BİN İNSANIMIZ OLUMSUZ ETKİLENİYOR"

4 köy halkının yaşadığı mağduriyetin en kısa süredegiderilmesi gerektiğini ifade eden Şahin "Her ailenin yıllardır ekipbiçtikleri parseller devlet tarafından yapılan düzensiz parsellemelerden dolayı4 köy halkının arasına fitneye dönüştürülmüştür. Hazineye dönüştürülenarazilerde köylüler kendi köylerinin içerisinde ev yapamıyor, ekip biçemiyor vehayvancılık bile yapamıyor. Bu durumdan 4 köy olmak üzere neredeyse 3 bininsanımız olumsuz etkileniyor. Oysaki yapılan baraj köylüler için bir fırsatadönüştürülmesi lazımdı. Başta Batmanlı yöneticiler olmak üzere Çevre veŞehircilik ve Milli Emlak Müdürlüklerine sesleniyoruz; köylülerimiz daha fazlamağdur edilmeden en kısa zamanda bu köylülerimizle oturulup sorunlarına çözümbulmaları çağrısında bulunuyoruz. HÜDA PAR İl Teşkilatı olarak bu meselenintakipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

"BİZİMLE GÖRÜŞÜP SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM BULUN"

100 yıldan fazladır arazilerini ekip biçtiklerini belirtenköy sakinlerinden İsmet Topkan, masa başında çizilen hazine arazilerininköylülerle görüşülüp yenilenmesini talep etti.

opkan, "Köylerimize 1955 yılında tapu kadastro girdi. Ozamanlarda Türkçe bilen insan sayısı yok denecek kadar azdı. Bu yüzden sadeceköye yakın olan yerler tabulaştırılmıştı. 100 sene öncesi geçmişe baksalar bilebu topraklar köylüler tarafından ekilip biçilmektedir. 1960 yıllardan beri buköylerin arazileri senetle bir birlerine devretmekteydi çünkü o zamanlarda çoğukişinin tapusu yoktu. Bu şekilde yıllardır kimse kimsenin arazine karışmıyordu.Şimdi baraj yapılınca herkes kendi arazisini kendi adına tapu yapmasıgerekirken, tabu kadastro masa başsında çizim yaptığı için bütün araziler içiçe geçmiş durumdadır. Şu anda bütün köy arazileri hazine arazisi diye elkonulmuş. Köyümüzde bir metre hazine arazisi yoktur. Çünkü Osmanlı zamanındantapuları vardı. Yetkililerden isteğimiz bizimle görüşüp sorunlarımıza çözümbulmalardır." diye kaydetti.

"MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN"

Suçeken Köyü Muhtarı Sabri Ayiş ise şunları söyledi:"Atalarımızdan ve dedelerimizden bizlere kalan bu arazilerimize devletinel koymamasını ve biz köylülerin mağdur olmaması için yetkililerden ricamızhaklarımızın bize iade edilmesidir."

"KÖYLÜLER OLARAK SUDAN ÇIKMIŞ BALIK GİBİYİZ"

Köylerinde mülteci durumuna düştüklerini belirten köysakinlerinden Tahir Özgünlük, "Öyle bir duruma geldik ki kendiköylerimizde mülteci durumuna düştük. Baraj olmadan önce kendi arazilerimiziekip biçiyor, hayvancılık yapıyorduk, balık avlayarak ve biraz da tarımla birşekilde geçimimizi sağlıyorduk.  Şu anda ellerimizde ki arazilerimizhazineye devredildi. Köyümüzde kendimizde bir ev bile yapamıyoruz. Şu adaköylüler olarak sudan çıkmış balık gibiyiz. Yetkililerden isteğimiz; acilenhazineye devredilen arazilerin kaldırılması ve köylerimize yeniden tapukadastronun girmesiyle sorunumuza çözüm bulmalarıdır." diyekonuştu. VEYSİ GÜLTEKİN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *