image

23 Mart 2023'te başlayacak olan "On bir ayın sultanı Ramazan" için evlerde ve camilerde hazırlıklar devam ediyor. Yapılan maddi hazırlıklarla beraber Müslümanlar kendilerini manevi olarak da bu mübarek aya hazırlıyor.


Ramazan ayının Kur'an ayı olduğunu söyleyen İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Nazım Şimşek, Ramazan ayının on bir ayın sultanı olmasının Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmesinden kaynaklandığını belirtti.

İnsanların her konuda olduğu gibi Ramazan ayı konusunda da Hazreti Peygamber'i (Sallallahu Aleyhi Vesellem) örnek almaları gerektiğini ifade eden Molla Şimşek, O'nun Ramazan ayında diğer aylardan farklı olarak Kur'an-ı Kerim ile daha fazla ilgilendiğini kaydetti.

"Bizler Müslümanlar olarak bu vesileyle Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza indirmeliyiz"

Ramazan'ın Kur'an ayı olduğunu dile getiren Molla Şimşek, "Aslında yılın ayları zaman dilimi olarak aynıdır, birbirinden farklı değildir. Ancak önemli bazı olayların meydana geldiği bazı aylar, günler, geceler diğer zaman dilimlerinden farklı olabiliyor. Ramazan ayı da böyledir. Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Ramazan ayını on bir ayın sultanı yapan Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmiş olmasıdır. Kur'an-ı Kerim Cebrail (Aleyhisselam) vasıtasıyla Ramazan ayında Peygamber efendimize (Sallallahu Aleyhi Vesellem) nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim Ramazan ayından söz ederken 'Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak indirildiği aydır.' der. Demek ki Ramazan ayını diğer kameri aylardan üstün ve faziletli kılan şey Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'in indirilmiş olmasıdır. Bizler Müslümanlar olarak bu vesileyle Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza indirmeliyiz. Hayatımızın her alanında Kur'an-ı Kerim'i konuşturmalı ve yaşatmalıyız. Çünkü Kur'an-ı Kerim insanlar için indirilmiştir." ifadelerini kullandı.

"İnsan bu dünya ve ahirette Kur'an-ı Kerim ile hayat bulacak, mutlu olacaktır"

Müslümanların Ramazan ayını vesile kılarak Kur'an ile daha fazla ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Şimşek, "İnsan bu dünya ve ahirette Kur'an-ı Kerim ile hayat bulacak, mutlu olacaktır. Böyle bir kitabı kendi hayatında rehber edinen bir insan şaşırmaz, ona sımsıkı sarılan insan yanlışa düşmez. Onu okuyan bir insanın sevabı da eksik olmaz. Bizler her konuda olduğu gibi Ramazan ayı konusunda da Peygamber efendimizi (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ve ashabı örnek almalıyız. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan ayında diğer aylardan farklı olarak Kur'an-ı Kerim ile daha fazla ilgilenirdi. Ramazan'ın gecelerinde Peygamber efendimiz, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile beraber mukabele şeklinde okurlardı. Ashab-ı kiramdan hafız ve alim olanlar Kur'an-ı Kerim'i baştan sona kadar okur hatmederlerdi. Ezberi fazla olmayanlar ise ezbere bildikleri ayet ve sureleri Ramazan ayında sürekli tekrar ederlerdi. Bizlerin de Ramazan'ı vesile kılarak Kur'an'a daha fazla yönelmemiz lazım." şeklinde konuştu.

"Kur'an okumanın asıl maksadı anlamak ve hayatımızda tatbik etmektir"

Kur'an okumanın ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Şimşek, "Hayatımızın her alanında Kur'an'ın olması gerekiyor. Tabi Kur'an'ı okumanın asıl maksadı Kur'an'ı anlamak ve hayatımızda tatbik etmektir. Kur'an'a Ramazan'da daha fazla yoğunlaşmalıyız. Arapça bilen Ramazan'da Arapça bir tefsir okumalı, Arapça bilmeyen Türkçe bir tefsir okumalı bunu da yapamayan en azından bir meal okumalıdır. Tabi bununla beraber okumayı da ihmal etmememiz lazım. Çünkü Kur'an okumanın da ayrıca sevabı vardır. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadisinde, 'Her kim Kur'an'dan bir harf okursa ona bir hasene vardır. Bir hasene de on sevaptır. Ben Elif Lam Mim bir harftir demiyorum. Bilakis Elif başlı başına bir harftir, Lam bir harftir, Mim bir harftir.' buyurmuşlardır. Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu hadisinde de görüldüğü gibi Kur'an'ı okumak da ayrıca sevaptır. Kur'an mübarek bir kitaptır. Kur'an Ramazan ayını on bir ayın sultanı yaptığı gibi Kur'an'ı kendi hayatına indiren insan da diğer insanlardan faziletli olmuş olur." ifadelerine yer verdi.

"Bu konuda okumayı bilenler bilmeyenlere öğretmelidirler, onlara yardımcı olmaya çalışmalıdırlar"

Kur'an okumayı bilmeyenlerin imkân ve şartlarını zorlayarak öğrenmeye gayret etmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, "Kur'an'ı öğrenmemiz de gerekiyor. Ramazan vesilesiyle Kur'an okumayı bilmeyen insanların da öğrenmesi gerekir. İmkanlarına, şartlarına bakmaksızın Kur'an'a yönelmeleri gerekir ve Ramazan vesilesiyle okumayı öğrenmeleri gerekir. Bu konuda okumayı bilenlere de büyük bir iş düşüyor. Bilmeyenlere öğretmelidirler, onlara yardımcı olmaya çalışmalıdırlar. Çünkü Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadislerinde şöyle buyuruyor: 'Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir.' Bizler eğer Kur'an'ı okumayı bilmiyorsak Ramazan'ı vesile kılarak ihlaslı, azimle bir şekilde öğrenmeye çalışmalıyız ki Ramazan'ın mübarek bereketiyle Kur'an'ı öğrenmiş olalım. Bu konuda gayret içerisinde olmalıyız. Özet olarak; Müslümanlar olarak Ramazan ayında Kur'an'ı öğrenmeliyiz, okumalıyız, anlamaya çalışmalıyız ve hayatımızda tatbik etmeliyiz. Çünkü Kur'an'ı okumaktan maksat, Kur'an'ı anlama, mesajlarını bilme ve Kur'an'ın bize yap dediğini yapma, bizden nehyettiği şeylerden de sakınmaktır. Allah Teâlâ, bu mübarek ayda bu mübarek kitabı okumayı, anlamayı, yaşamayı hepimize nasip etsin." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *