image

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından "O'nu Oku, O'nu Yaşa" temasıyla her yıl düzenlenen Siyer Yarışması, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle online olarak yapıldı.

11 ve 12 Mart'ta yapılan sınavın kesin olmayan sonuçları açıklandı. Yarışmaya katılan adaylar, sınav sonuçlarını www.peygambersevdalilari.com adresinde öğrenebilecek. Kesin sonuçlar ise yapılan itirazların değerlendirilmesinin ardından açıklanacak.

Öte yandan Vakfın Yarışma Komisyonu, yarışmanın ardından sorulara gelen öneri ve itirazları karara bağladı.

Peygamber Sevdalılarından yapılan açıklamada, gerçek manada hayatın, Allah’ın kitabı ve Resulünün sünneti ile anlam ve değer kazandığına dikkat çekildi.

"EN BÜYÜK VAZİFEMİZ RESULULLAH'IN ÖRNEKLİĞİNDE ALLAH’A LAYIKIYLA KUL OLABİLMEKTİR"

Açıklamada, "Öyle veya böyle her birimiz bir şekilde bizlere emanet edilen ömrü sonlandırıp ahiret yurduna göç edeceğiz. Ömür çok kısa, vazifelerimiz çok fazladır. En büyük vazifemiz ise, alemlere rahmet olarak gönderilen Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’in örnekliğinde Allah’a layıkıyla kul olabilmektir. Hangi şart ve ortamda olursak olalım hayatımızın merkezinde bu yüce gaye olmalı ve yaşantımız buna göre şekillenmelidir. Uhud’da dört canını kurban veren Sümeyra binti Kays’ın Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem)’e, 'Sen sağ olduktan sonra her musibete katlanılır' dediği gibi bizler de diyoruz ki O’nun (sallallahu aleyhi vesellem) sünneti aramızda hakkıyla yaşatıldığı sürece her musibete katlanılır inşallah. Yüce Rabbimiz, karşı karşıya kaldığımız bütün afetlerin yaralarını sarmayı, bela ve musibetler karşısında bizlere gerçek manada sabretmeyi, gerekli dersleri çıkarmayı, samimi bir şekilde tevbe edip arınmayı nasib etsin." denildi.

Açıklamada, yarışmaya katılan ve destek veren herkese teşekkür edilerek ömür boyu muvaffakiyet temennisinde bulunuldu.

4 Soru İptal Edildi

Açıklamanın devamında, iptal ve itiraz edilen sorulara ilişkin şu bilgilendirmede bulunuldu:

"1. Kategori 38. Soru: Tüm seçenekler sınav kitabında yer aldığı için soru iptal edilmiştir.

2. Kategori 31. Soru: Soruda Nuaym b. Abdullah yerine Nuaym b. Mesud geçtiği için seçeneklerde doğru cevaba ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle soru iptal edilmiştir.

2. Kategori 37. Soru: Nadiroğulları kabilesinin Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem)’e suikast girişimi sonucunda sürgün edildikleri bilgisi kitabımızın 86'ncı sayfasında geçmektedir.

2. Kategori 39. Soru: Bilgelik özelliğinin alınmamış olması Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem)’de o özelliğin olmadığı anlamına gelmez. Soruda paragrafta temas edilen özellikleri sorulmuş. Dolayısıyla verilen paragrafta Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem)’in bilgelik yönüne işaret eden bir bilgi verilmediği için o seçeneği alamayız.

3. Kategori 57. Soru: Seçenekler teknik bir nedenden dolayı yanlış verildiği için iptal edilmiştir.

 

3. Kategori 42 / 4. Kategori 52. Soru: Verilen paragrafta mescitlerin daha sonraları gerçek amaçları doğrultusunda kullanılmadığı bilgisi birinci seçenekte anlam olarak vermektedir. Ayrıca birinci seçenekte Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem)’den sonrası için kısmi bir zaman dilimi mi yoksa tüm zamanlar mı kastedildiği hususunda netlik yoktur. Ayrıca her ne kadar paragrafta doğrudan Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem)’den sonra ifadesi kullanılmamışsa da İslam toplumunun temelinin Peygamber Efendimiz (sav) ile atıldığı bir gerçektir. Bu durumda birinci seçeneği göz ardı edemeyiz. Ancak iki ve üçüncü seçenekleri alan kardeşlerimizin de sadece paragrafı esas alarak soruya yaklaştıkları ve ‘Peygamberimizden sonrası’ ile mana  olarak tüm zamanların algılanabileceği düşünüldüğünde birinci seçeneğin doğru kabul edilmemesinde haklı oldukları kanaatine varılmıştır. Bu sebeple her iki seçeneğin de doğru olabileceği ve bu belirsizlikten soruyu boş bırakanların da olabileceği düşünüldüğünden bu sorunun iptaline karar verilmiştir.

4.Kategori 33. Soru: 'Allah seni muhaliflerine galip kılarsa senden sonra idare bizde olacak mı' ifadesinden o dönemdeki idare anlayışında liderlik vasfı genel anlamda o kişinin vefatına kadar devam etmekte olduğu için Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi vesellem)’in vefatından sonrasının kastedildiği aşikardır. Üstelik cümlede ‘senin yöneticiliğinden sonra’ değil ‘senden sonra’ ibaresinin kullanılmış olması da bu manayı daha da tekid etmektedir." HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *