image

Siirt'te yıllardır çaydanlık tencere, sus ısıtıcısı, bisiklet, fırın gibi ev eşyaları satan Bekli, alım gücü düşen vatandaşın sıfır ürün almak yerine tamir ettirmeyi tercih ettiğini söyledi. Sıfır eşyaların pahalı olduğunu belirten Bekli, "Sıfır eşyaların fiyatları da belli, yeni ürün ile tamir ücretini karşılaştırırsanız arada dağlar kadar fark var. Vatandaş alım gücü düştüğünden tamire yöneliyor." dedi.

Eskiye nazaran vatandaşın malının kıymetini çok daha iyi bildiğini ve arıza yapan bir ürünün yenisini almak yerine vatandaşın tamire yöneldiğine dikkat çeken Bekli, niyetinin kesinlikle bir yerlere taş atmak olmadığını, piyasanın düzeleceğine inanmak istediğini ama bazı günlerde hiç siftah etmeden iş yerini kapatmak zorunda kaldığını kaydetti.

"Eskiden işler çok şahaneydi ama şimdi ise çok kötü"

Çetin Bekli

Esnaflık yaptığı günden beri battaniye, bisiklet, Mutfak eşyaları sattığını ifade eden Bekli, "Eskiden işler çok şahaneydi ama şimdi ise çok kötü. İşleriminiz tamamen kesildi, insanlarımız tamamen tamire yöneldi, eskiden böyle bir şey yoktu. Halkın alım gücü düştüğü için bozulan eşyasını tamire getiriyor. Vatandaş alırdı 50-60 liraya bir fırın, kullanırdı 4-5 yıl, bir arızası olduğunda ne kadar? diye sorardı. 30 lira cevabını alınca yenisini almaya karar verirdi. Yeni fırın alacağım evde hanımın gözünde kıymetim artar şeklinde düşünürdü. Şimdilerde ise öyle bir şey kalmadı. Vatandaş tamire yöneliyor." ifadelerini kullandı.

"12-13 yaşlarında ki bir çocuğa bisiklet 200-300 liraya satıyorduk"

Çok iyi hatırlıyorum bir sürü öğrenci gelir su ısıtıcısı alırdı, bu sene inanın 2 su ısıtıcısı öğrenciye satmadım." diyen Bekli konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Geçen yıl oğluna bisiklet alan bir müşterim geldi. Bisikletin tamire ihtiyacı var onarabilir misin dedi. Ben de neden yenisini almıyorsun? diye sorduğumda bisiklet çok pahalandı nasıl alayım cevabını verdiğini söyledi. Bir bisiklet bin 500 lira para, eskiden 12-13 yaşlarında ki bir çocuğa bisiklet 200-300 liraya satıyorduk. Şimdi o bisiklet bin 700 lira, tabi milletin alım gücü kalmadı. Şimdilerde elimde eski tandırlar,  su ısıtıcıları, fırınlar tamire geliyor. Neden? 2-3 yıl önce 50-60 liraya sattığım fırın 400-500 liradan aşağı değil, su ısıtıcısı 30-40 liraydı."

"Pahalılık nedeniyle millet malının kıymetini biliyor artık"

Bazı günler iş yerini siftah yapmadan kapattığını dile getiren Bekli, " Allah sonumuzu hayır etsin, inşallah düzelir. Niyetimiz düzelmesi, kesinlikle birilerine taş atmıyorum, sakın ola kimse yanlış anlamasın ama inanın Allah'tan gerçekleri söylüyorum, asgari ücret 8 bin 500 oldu diyorlar ama o para yetmiyor, temel ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bu gün 5 bin 500 lira maaş aldım, cebimde sadece bin 400 lira kaldı. Daha bir sürü borcum var. Allah utandırmasın, inşallah düzelir, temennimiz budur, düzeleceğine de inanmak istiyorum. Bu pahalılıkta millet malının kıymetini biliyor artık, neden? Daha önce 200-300 liraya aldığı bir ürünü 800 liraya alıyor. Haliyle vatandaş ta kıymet bilmeye başladı." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *