image

Batman merkeze bağlı Segirkan köyünde geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşların kurdukları seralar yaşanan şiddetli rüzgârın etkisiyle harabeye döndü. Köyde yüzün üstünde seranın tahrip olduğunu söyleyen çiftçi vatandaşlar devletten gelecek desteği bekliyorlar.


Seralarında oluşan zararın büyük bir kısmını sera naylonlarının oluşturduğunu belirten çiftçi Eşref Aslan, “Burası Batman Merkez Balpınar Beldesi Segirkan mahallesi. Geçtiğimiz günlerde saatte hızı 70 km’yi aşan fırtına yaşandı. Gece saat 01.00’de daha da şiddetlendi. Sabah tarlamıza geldiğimizde birçok seramızın fırtınadan dolayı uçtuğunu gördük. Buna engel olmak için bazı önlemler almıştık. Geçen sene bütün seralarımız uçmuştu, demirler falan hepsi zarar görmüştü.” İfadelerini kullandı.  


“NAYLON MALİYETİ DE ÇOK YÜKSEK”

Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Aslan, “Geçen seneden sonra seralarımızı kazıklarla yere sabitledik. Çelik halatlar ile sabitlemiştik ki demirleri kurtaralım diye. Bazı demirleri kurtarabildik bazıları ise kurtaramadık. Seramız iki dönüm çoğu gitti. Naylon maliyeti de çok yüksek. Geçen sene naylonu 40 liraya alıyorduk şimdi ise 55 lira. Bazıları 60 veya 65 diyende var. Toplam zararım 15 bini bulur. Belki daha fazla çünkü yama yapıyoruz. Toplu alamıyoruz. Yama yaparak belki 15 bin lira maliyeti olur.” dedi.

           

 “YAKLAŞIK YÜZ SERA BU FIRTINADAN ETKİLENDİ”

Seralarında büyük tahribat oluşan çiftçi Murat Rüzgar maliyetinden dolayı çiftçiliği bırakmayı düşündüklerini belirterek, “İki üç gün önce fırtına çıktı. Yaklaşık yüz seradan bu fırtınadan etkilendi. Bu mağduriyetimizi gidermenizi istiyoruz. Çünkü hemen hemen her sene böyle oluyor. Bu mağduriyetimizi giderirseniz çok iyi olur. Geçimizi çiftçilikle yapıyoruz. Naylon da çok pahalı.” diye söyledi.

“YETKİLİLERDEN NAYLON VE DEMİR DESTEĞİ BEKLİYORUZ”

Seralarında ki tahribatı karşılamakta güçlük çektiklerini aktaran Rüzgar, “Hemen hemen her sene içimizde birilerinin başına muhakkak bu musibet geliyor. Boşuna çalışmış gibi oluyoruz. Devlet bu işe el atsa iyi olur. Bizim devletten istediğimiz bu fırtınalarda giden naylon, demir devletin bu konuda destek vermesi iyi olurdu. Seralara her sene sermayemizi koyuyoruz. Her sene bunu yapamayız. Bu afetler her sene oluyor. Bu şekilde devam ederse bu işi bırakmaya kadar da gidebiliriz. Bizim gücümüz o kadar yok. Ondan dolayı yetkililerden naylon ve demir desteği bekliyoruz.” dedi. EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *