image

Önceki yıllarda vatandaşlar tarafından kiloyla alınan fıstık, fiyatındaki artış nedeniyle artık gramla alınabiliyor.

Batman'da kuruyemiş türlerinden olan fıstık fiyatlarında yüzde 200'ü aşan fiyat artışları satışları düşürdü. Geçen yıla oranla kilo fiyatı büyük artış gösteren fıstık, yaklaşık 300 liraya kadar yükseldi.

Fiyatındaki artış nedeniyle daha önce kilo ile alınan fıstık, artık gramla alınır hale geldi. Esnaf, bu durumun ise satışlarını ciddi oranda düşürdüğünü söyledi.

Batman'da kuruyemiş satışı yapan esnaf Ahmet Başaran, fiyatı en çok artan kuruyemiş ürününün fıstık olduğunu belirtti.

Bir yıl içinde kuruyemiş fiyatlarının yaklaşık yüzde 200 arttığına dikkat çeken Başaran, fiyat artışları nedeniyle kuruyemişte kilo ile alma devrinin artık kapandığını dile getirdi.

"FISTIĞIN FİYATI 250 İLA 300 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR"

Bu durumun satışlarını azalttığını vurgulayan Başaran, "İki çeşit fıstık satıyoruz. Biri Antep fıstığı diğeri ise Siirt fıstığıdır. Fıstık fiyatları geçen seneye oranlara çok fazla yükselmiş durumda. Geçen sene kilosunu 120 ila 130 liraya sattığımız fıstığın fiyatı şu anda 250 ila 300 lira arasında değişiyor. Bu artış insanların alım gücünü de etkiledi. Asgari ücretle çalışan bir insanın 250-300 lira bir kilo fıstık alması abes kaçıyor." dedi.

"MİLLET ARTIK GRAMLA FISTIK ALMAYA BAŞLADI"

Fıstık satışlarında geçen seneye göre yaklaşık yüzde 80'lik bir düşüş olduğunu aktaran Başaran, şöyle devam etti: "Bu da yüksek fiyatından kaynaklanıyor. Eskiden bazı müşterimiz eşe, dosta, arkadaşa hediye olsun diye 1-2 kilo fıstık alıyordu. Şu anda ise millet bu şekilde almıyor. Eskiden 1 kilo 2 kilogram fıstık alan şu anda 100 gram veya 200 gram almaya başladı. Millet artık gramla fıstık almaya başladı. Hatta aylarca fıstık tüketmeyen insanlar var." İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *