image

Kozluk kaymakamı Ekrem Güngör' ün başlattığı proje kapsamında ilçenin ve bölgenin tanıtımına katkı sağlamak üzere Kozluk Kaymakamlığı koordinesinde Kozluk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde, ilçenin dağ köylerinde hayvancılıkla uğraşan kadınların yöresel kıyafetlerini tanıtan Berivan Bebek, ilçenin coğrafi unsurların uygun yapılan tarihi taş evleri, İbrahim Bey Camii ve diğer tarihi, turistik ve yöresel değerlerin üç boyutlu tasarımı yapılıyor.

Bu proje kapsamında Kozluk ilçesindeki canlı ve cansız tarihi, kültürel, turistik, coğrafi ve yöresel değerlerin, varlıkların korunması ve tanıtılması amaçlanmaktadır. İlçenin tanıtımında önemli yer tutan bu ürünlerin bazıları şunlardır;

Berivan Bebek; ilçenin dağ köylerinde hayvancılıkla uğraşan kadınların yöresel kıyafetlerini tanıtmaktadır.

Kozluk Evleri; İlçenin özellikle eski yerleşim yerleri olan Kale Mahallesi, Şemdin Ağa Mahallesi ve Hamam Mahallesinde çoğu kerpiç ve toprakla örtülü bulunan bu evlerin temel özelliği yazları serin, kışlaları sıcak tutmasıdır. Genellikle iki katlı olan bu evlerin alt katında büyükbaş hayvan beslenir böylece hem evlerin ısınması hem de ailenin hayvancılıkla geçinmesine katkı sağlardı.

İbrahim Bey Camii; Artuklu eseri olan Hicri 1117 yılında yapılan, Kozluk ilçe merkezinde bulunan bu caminin minaresi beş kenar ve bir kaide üzerine inşa edilmiş olup, mimari yapısında üstün bir sanat değeri ve ince bir zarafet vardır. Ayrıca minare çift yollu olarak inşa edilmiştir. Bu yollardan bir tanesi 100, diğeri de 99 basamaklıdır.

Ters Lale; Ağlayan Gelin veya hüznün sembolü olan Ters Lale birçok din ve kültür için önemli bir motiftir. 19.yy sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olan Ters Lale bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu topraklarının yüksek rakımlı dağ eteklerinde gelişim alanı bulmuştur. Yılın sadece20 günü yaşayan Ters Lale çiçek açtıktan sonra kurumaktadır. Nesli tükenmekte olduğu için koruma altındadır. VEYSİ GÜLTEKİN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *