image


Ayakkabı tamirciliği mesleği can çekişirken art arda gelenzamlar vatandaşı ayakkabı tamircilerine yöneltti. Yapılan zamların halkı başka alanlara yönlendirdiği bugünlerde, yırtılanveya sökülen ayakkabıların ilk adresi ayakkabı tamircileri oluyor. Yaşananzamlardan sonra vatandaşlar kullandıkları ürünlerin yenisini almaktan çoktamir, yama ve tadilata yöneliyor.

 

Meydan Mahallesinde 30 yıllık esnaflık yapan ve ayakkabıtamir ustası olan Şükrü Kandemir, mesleğinin artık bir temsilcisi kalmadığınıbelirtti.

 

 Kandemir, “Bizimmeslekte yetişen kimse yok. Biz son nesiliz. Şimdiki gençler zaten öğrenmiyor.Bu tür işlerde, bu tür koşullarda çalışmıyorlar. Bizim meslek için sondiyebiliriz. Biz kaldık. Bundan sonra öğrenecek ya da bu işi kendi başınayapacak kimse yok. Zaten gün geçtikçe bu işi yapanların sayısı çok azaldı. KocaBatman’da bu işi yapan 5 ya da 6 kişi ya var ya yok. Çekirdekten yetişen zatenyok. İşi bilmeyen kişide zaten çat pat idare ediyor. Geçimini sağlıyor. Kısazaman içerisinde bu hal böyle devam ederse mesleğimiz tarihin tozlu raflarındayerini alacak.” dedi.

 

Son zamanlarda fahiş fiyatlardan ötürü halkın kendilerinerağbet ettiğini belirten Kandemir, bunun da geçici olduğunu söyledi.

 

HALK ESKİYİ TAMİR ETMEYE YÖNELDİ

Yaşanan zamlardan sonra yaşadıkları zorlukları anlatan ŞükrüKandemir, “Bu işi 30 seneden fazladır yapıyorum. Bu mesleği dayımın yanındaöğrendim. 7-8 yaşında öğrendim. Çıraklık, kalfalık, ustalık hepsini yaptım.Askerden sonra iş yerimi açtım. O gün bugündür kendi işimi yapıyorum. Buzamanda ürünler çok pahalı geliyor. Her şey zamlandı. Kullandığımız çoğumalzemeler petrol ürünü olduğu için, yapıştırıcı olsun, suni deri olsun hepsiçok pahalı geliyor. Tabi bunlarda bizim işimizi zorlaştırıyor. Eskiden 1liralık iş şimdi olmuş 10 lira. Halkın bütçesini de zorluyor. Bizi dezorluyor.” dedi.

 

“HALK MECMUR TAMİR EDİP GİYİYOR”

 

Halkın alım gücünün azaldığına değinen Kandemir, “Şimditamire rağbet var. Halk artık ayakkabılarını tamir ettiriyor. Eskiden enkaliteli ayakkabı 500-600 lirayken, şimdi en ucuzu olmuş bin lira. Diğerayakkabılar ise 2 bin, 3 bin, 4 bin hatta 5 bin liraya çıktı. En ufak biryırtık, en ufak bir sökükte halk ayakkabısını atmıyor. İsrafa kaçıyor. Halktamecburi tamiratını yapıp giyecek.” diye söyledi. (M. ŞERİF DURMAZ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *