image


Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler konusunda alınması gereken tedbirler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya dolandırıcılığı üzerinde bilinç oluşturulması için gerekli tüm çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen İçli, toplum olarak ülke çapında bir bilinçlendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Günümüzde bilinçsiz internet kullanımından ve internet üzerinden sipariş verilmesinden dolayı birçok mağduriyet meydana geldiğini belirten İçli, "Biz buna aslında sosyal medya dolandırıcılığı diyebiliriz. Sosyal medya üzerinden yaptığımız  alışverişlerden dolayı çok büyük bir mağduriyet oluşuyor. Bunun yanında tabi normal e-ticaret sitelerinde yapılan alışverişlerde de mağduriyet yaşanıyor. Ama en büyük mağduriyet sosyal medya üzerinden oluyor. Bunlar nasıl yapılıyor? Düşünün bir hesap açılıyor. Siz o hesap üzerinden kişiyi tanımıyorsunuz. Ama bir şirket kurulsa bir kimlik varmış gibi kullanılıyor. O kimliğe baktığınızda bir teknoloji ile ilgili bir ürün satılıyor. Piyasa fiyatına bakıyorsunuz 10 bin lira, orada 9 bin lira 'ne kadar uygun' diyorsunuz ve o ürünü almak istiyorsunuz ve hiçbir kurumsal adresi yok. Sadece Instagram üzerinden veya Facebook üzerinden bir telefon numarası var. Telefon numarası arayıp size IBAN gönderiyorlar ve ürünü göndereceğini söylüyorlar. Aslında öyle bir şirket yok. Size aslında ürün göndermiyorlar." dedi.

Konuşmanın devamında İçli, şu ifadelere yer verdi: "Bununla ilgili geçmişte çok büyük sıkıntı yaşandı. Kargo geldiğinde kişi verdiği siparişi açtığı zaman kargoda istediği ürünle hiç alakası olmayan çok değişik malzemeler çıkıyor. Bu nedenle birçok mağduriyet oluşmuştur. Bu nedenle sosyal medya dolandırıcılığı üzerinde, bilinç oluşturulması için toplum olarak bilinçlendirme yapılmalıdır. Ülke çapında bir bilinçlendirme olması için gerekli  çalışmaların yapılması gerekmektedir."  İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *