image

İç sularda terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün finansmanıyla Batman Sason Han Çayında temizlik çalışması yapıldı.

Yapılan etkinlikle endemik türlerden olan ve nesli tehlikede olan Bantlı Çöpçü Balığı ve diğer su ürünlerinin korunması amaçlandı.

Etkinlikle ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, “ Batman Sason Çayının hayalet av araçlarından temizlenmesi işlemini yapıyoruz. Bakanlığımız tarafından yürütülen bir projedir. Önce deniz sularında başlanıldı. Şimdi de iç sularda özellikle nesli tehlikede olan, ilimizde de Batman Bantlı Çöpçü Balığı var. Kırmızı listede yer alıyor. Amacımız, vatandaşların suya bıraktıkları av araçlarını temizlemek. Niye temizliyoruz? Çünkü bunlar taşa takıldıkları zaman balıklarda oraya takılıyor ve balıkların orada yaşama şansı kalmıyor. Hatta Allah muhafaza insan bile takılabiliyor.” İfadelerini kullandı.

Aydın sözlerinin devamında, “Bugün bakanlığımızın Balıkçılık ve su ürünleri genel Müdürlüğünün finansmanıyla bu projeyi sürdürüyoruz. Sason Çayının yaklaşık olarak 26 KM'sini inşallah bu av araçlarından temizlemiş olacağız. Güzel bir projedir. İnşallah seneye diğer çaylarımızın temizliğini sürdüreceğiz” dedi.

Aydın, “ Ekip yaklaşık bir haftadır buradadır. 3 kişilik bir ekiptir. TÜBİTAK'tan da bir hoca var. Onların önderliğinde temizliklerini yapıyorlar. Zaten nesli tükenmekte olan balıkların avlanmasıyla ilgili hassasiyetimiz var. Ayrıca av sezonu dışında veya belli bir uzunluğun altında olduğu zaman yine de üremelerini sağlaması için kesinlikle milletin avlanmamasını istiyoruz. Sahada jandarma ile beraber kontrollerimizi sürdürüyoruz. Dalgıçlarda sualtı görüntüleme araçları var. Av araçlarını gördükleri zaman fotoğraflayabiliyorlar ve onları sudan çıkarabilecek malzemelerden var onlarda. Sadece bu mıntıkadan ufak bir yerden çıkarılan av malzemeleridir. Güzel bir hizmettir. Şimdiye kadar 50 KG ağırlığında ağ temizliği yapıldı.” İfadelerini kullandı. EKREM GÜLŞEN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *