image

Vali Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp, Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin'in  konuşmacı olduğu, "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminin Bugünü ve Yarını" sempozyumuna katıldı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından bir selamlama konuşması yapan Vali, Edirne’de görev yaptığı dönmede Kapıkule sınır kapsında gurbetçilerle gerçekleştirdiği bir sohbette, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarının özelikle gençlerin Türkçe öğrenme ve konuşma konusunda çok büyük sorunlar olduğunu ifade ederek, “Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın temel problemlerinden biri Türkçeyi iyi konuşma. Yaşı 60’ın üzerinde olanlarla çok rahat bir şekilde iletişim sağlıyordum sizin konuştuğunu onlar anlıyor onların konuştuğunu siz anlıyordunuz, sonra yaşı 40 larda olanlarla da yine belli bir şekilde iletişim sağladık ama bundan sonrasında yaş grubu daha aşağıya gidince çok vahim bir tabloyla karşı karşıya kaldık. O da şuydu gençlerle konuştuğumuz zaman sizi anlıyorlar ama size yeterli yetkinlikte Türkçe karşılık veremiyorlardı bu tablonun daha elim ve daha şiddetli olan bir tanesi vardı o da en genç olan soydaşlarımız içinden bazıları takır takır Türkçe konuşuyor ama bazıları da sizin söylediğinizi anlıyor ama size Türkçe karşılık veremiyor, işlerinden öyle bazıları da vardı ki sizin Türkçe konuştuğunuzu dahi anlamıyordu. “ dedi.


Vali Canalp, Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimizin yaşamış oldukları temel problemlerinden biri bu. Türkçeyi konuşmama. Etnik kökenimiz ne olursa olsun yani vatandaşlık bağıyla Türkiye’ye bağlıysanız bu herkes için geçerli benim orada etnik kökeni laz olan Çerkez olan yada Kürt olan kardeşim için geçerli. Bu tespiti yaptıktan sonra ne yapmak gerekir diye düşünürken acı bir gerçekle karşı karşıya kaldık. Her zaman iddiamdır. Yani bir gerçekliği doğru haliyle tespit edip kabullenirseniz ona ilişkin çözümler de sizin zihninizde ve bedeninizi de hemen uyanmaya başlar.” Dedi.

Vali Canalp, “Bir yabancı dil öğrenmek, farklı bir dil öğrenmek bireysel anlamda beyinsel gelişimi anlamında ne anlama geldiğini sizinle paylaşmak isterim. Birkaç husus çok önemli bunlardan birisi Topraktan yaratılıyor olmak, ikincisi Allah’ın ruhunu insanın üflüyor olması üçüncü bir şey daha var insana bütün isimleri ve kelimeleri öğretiyor olması. ‘Esmeu kullehe’ diye ifade ediliyor bir anda Adem’e Allah’ın tüm isimleri öğretti bütün isimleri verdi yani kainatın bütün bilgisi ademe öğretildi ve bu yüzden biz hepimiz aslında Adem’in evlatlar olarak Kainat’ın tüm isimleri kendi bedenimizde beynimizde bir şekilde yer alma kabiliyetinde canlı olarak yaratıldık. Peki yeni bir yabancı dil öğrendiği zaman ne oluyor yeni bir yabancı öğrendiniz zaman işte size vakti zamanında öğretilmiş olan tüm isimlerin içerisinden var olanları yeniden canlandırmış oluyorsunuz. Ve içinizden en çok okuyanlar dahil olmak üzere en çok beyinsel aktiviteyi kullanan insanlar olarak dahil olmak üzere hepimiz hala beynimizin yüzde yirmisini dahi iyi kullanamıyoruz. Bilimsel çalışmalar derinleştikçe ilerledikçe belki bunun kapasitesinde ne kadar muazzam olduğunu öğreneceğiz. Yeni bilgi öğrenmek her gün yeni kelimeleri öğrenmek bu beyinsel muazzam kapasiteyi de  işletme anlamında da bireysel anlamda da çok muazzam faydalar sağladığını sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.

 Sempozyuma Vali Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp’ın yanısıra, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Kürklü, İl Jandarma Komutanı J. Kıdemli Albay Adem Taşkın, kamu kurum yöneticileri, öğretim görevlileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. HABER MERKEZİ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *