image

Duruma tepki göstermek için bir araya gelen Kuyubaşı Köyü sakinleri kitlesel basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Kuyubaşı köyü adına Zeydan Beycan okudu.

Beycan’ın okuduğu basın açıklaması şu şekilde:

Kuyubaşı (cigerlo) köylüleri olarak gecimimizi hayvancılık ve çiftçilikle yapmaktayız. Bütün bölgede olduğu gibi bizlerde bir kısım arazilerimize fıstık diktik.

Bununla beraber kayalık, çorak, demir girmez ve ekilecek durumda olmayan arazileri ıslah edip fıstık tarlalarına çevirdik. Bu bölgede şu anda 30 bin’e yakın fıstık ağacı bulunmaktadır.

Şimdi de Fıstık tarlalarının TOKİ ye devrileceğini öğrendik. Gecemizi gündüzümüze katarak adeta bir çocuk gibi yetiştirdiğimiz araçlarımızın bulunduğu bu tarlalar şimdi TOKİ’ye devredilip sosyal konut projesi yapılmak isteniyor.

30 bine yakın fıstık ağaçları kesilip beton yığınına dönüştürülmek isteniyor. Bu ağaçlar yaklaşık 10-35 yıllık ağaçlardır ve ürün vermektedir.

Üç kuşaktır vergilerini ödediğimiz, satın almak için defalarca dilekçelerle müracaat ettiğimiz bu fıstık tarlalarının, TPAO petrol sahası ve özel güvenlik sahası olduğu gerekçesiyle bize satılmadı. Ama şu anda konut için TOKİ’ye devrediliyor.

TOKİ tarafından yapılan sosyal konut projelerine karşı olmadığımızı ve hatta köyümüzde TOKİ tarafından 3 adet konut projesi bulunmaktadır.

Batman ve çevresinde, hatta Kuyubaşı Köyünün kendisinde bile boş ve yapılaşmaya uygun hazine araziler bulunmaktadır. Konut yapılacak bunca uygun yer bulunurken, üzerinde binlerce fıstık ağacı olan bu tarlaların imara alınarak yapılaşmaya açılmasına karşıyız, buna asla izin vermeyeceğiz.

Köylülerimizce Özel mülkiyetli tarlalarında bağ evi yapılmasına yönelik talepler bile TPAO’nun özel güvenlik sahası gerekçesiyle reddedilmekte ve yine Batıraman petrol sahasında örümcek ağı gibi boru hatlarının bulunması sebebiyle Türkiye Petrolleri tarafından izin verilmemekteydi.

 Bu nedenle yapılaşmaya müsait olmayan ve altında boru hatları, üstünde petrol kuyusu ve ayrıca diğer köylülerin ağaçlarıyla beraber yaklaşık 30 Bin fıstık ağacı bulunan söz konusu tarlalarda imara almaya yönelik uygulamadan vazgeçilsin.

FISTIK TARLALARIMIZIN KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYİZ.

 Bu çorak toprakları, yıllardır çalışıp, ıslah edip adeta bir fıstık ormanına çevirdiğimiz bu tarlaları, defaatle dilekçe verip satın almak istediğimize rağmen bize satılmadı.

“BİZLER İŞGALCİ DEĞİLİZ, HAK SAHİBİYİZ.”

Devletin çıkardığı 6292 sayılı kanun uyarınca biz bu taşınmazlarda satın alma konusunda hak sahibiyiz. Buna rağmen bizlere verilmeyip TOKİ’ye devredilmesini kabul etmiyoruz. Onlarca başvurumuz var. Bunca başvurumuza rağmen hiçbirine cevap dahi verilmedi.

Tarım verilerine göre bu ağaçların değeri 8-10 bin liradır.  Katma değeri yaklaşık 300 milyon olan bu ağaçların sökülmesi hangi vicdana sağmaktadır. Bu kararı verenlerin vicdanları varımdır?

Yangından mal kaçırırcasına, tarlaların üzerinde ne olduğuna bakmadan, masa başı kararlarla, bunca yıldır gece gündüz, çoluk çocuğumuzla çalışarak büyüttüğümüz bu ağaçları size kurban etmeyeceğimizin bilinmesi gerekmektedir.

İsteğimiz, bir an önce, hemen bu yanlıştan dönülsün. Boş, ağaçsız, çorak olan, tarıma uygun olmayan yerler var. Oraya kaydırılsın. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *